Говори бащата на убития пръв български милиардер

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
13:19 / 11.12.2021
1952
"От политиците след 1989 г. Бойко Борисов най-много ми харесваше", без притеснения казва Павел Найденов, бащата на убития пръв български милиардер Илия Павлов.

Бай Павел работи в сферата на някогашното "Обществено хранене" още от края на 60-те години на ХХ век, а по-късно е и управител на заведения и комплекси. Човек с нюх към бизнеса, Найденов е изпращан в редица западни държави, както и в други на различни континенти на обмяна на опит и повишаване на квалификацията.

Покрай работата си той познава не един и двама политици - включително и самия Тодор Живков, както и почти всички от последните 32 години след неговото сваляне. Близък е и с превърналите се вече митични босове на някогашната групировка ВИС Васил и Георги Илиеви, които познава още от ученическите години покрай борбата. Самият Павел Найденов е бивш борец, близък приятел с първия ни световен шампион Петко Сираков, а след това държи и синът му Илия да се занимава с мъжкия спорт.

От висотата на опита си бай Павел никак не се притеснява да каже, че като бизнесмен е работел най-добре с премиера Бойко Борисов.

"От политиците от 1990 г. насам Бойко ми харесваше по всички линии - откровен е Павел Найденов. - И е мъжкар, и не е злоупотребил с нищо. Ама на някои, като им пречи нещо в главата (тупа се по слепоочието), търсят вина в него. Като Бойко общественик не е имало."

Бай Павел си припомня и как се е правел бизнес в началото на прехода. Самият той е видял какви са правилата в чужбина и какви у нас и в бившия соцлагер.

"През онези първи години на прехода мисля, че всеки си гледаше работата и се радваше, че има възможности. Но мнозина нямаха нищо в главата, в сърцето (показва с жест). Също и познания. Говоря и за политиците, които не знаеха какво да правят, но гледаха да се утвърждават. Да са на работа, а резултатите от дейността им... Не можеха да водят политика, която да изгражда личността", връща времето Павел Найденов.

Той може да даде тази оценка на базата на собствения си опит и натрупаните познания за цели две десетилетия и повече през времето на развития социализъм.

"Аз бях изграден като личност и бизнесмен отдавна. Илийчо също, тъй като аз съм го учил на всичко, което знам, и на принципите не само на бизнеса, но и на човешките отношения. Другите - както бизнесмени, така и политици, не бяха пипали пари. Не знаеха как се борави с тях", казва с въздишка бай Павел.

И след нея му се връща спомен, от който на лицето му се появява усмивката за добрите стари времена и самия Първи.

"Тодор Живков го познавах лично - смее се Найденов. - Навремето откриваше някакъв обект на Централния кооперативен съюз на Витоша. И аз бях поканен и стоях близо до него. Тошката (така нарича бай Павел Тодор Живков и до днес) с едно котле трябваше да плисне и ми вика: "Шопе, махни се, че ще те залея (смее се). Така ми казваше той на мене - "шопе".

Днес от някои осмиван, от други възхваляван, от трети откровено мразен, Тодор Живков си остава символ на цяла една епоха в българската история. Но и за да се задържиш повече от три десетилетия начело на държавата, явно трябва да имаш специфични умения.

Павел Найденов казва: "Живков може и да не беше най-просветен, но не беше лош човек. Много неща направи той за България. Вярно - с държавни средства, но с правилни насочвания. Тошката беше добър човек".

С началото на новия обществен ред се нароиха всякакви "бизнесмени" и какви ли не хора взеха да се занимават със собствен бизнес, къде дребен, къде по-мащабен. Но емблематични за 90-те години на ХХ век остават няколко имена, сред които и тези на братята Васил и Георги Илиеви. Книги за тях дори са изписани, но в страниците се чете повече лустрото, отколкото какво и как е било отвътре. Именно Павел Найденов познава братята Илиеви доста добре от години по-рано.

"На Васил много му сечеше мозъкът, даже беше станал и банкер. Когато го гръмнаха, го замести брат му Георги, но той не вършеше добра работа, не беше почтен - взима пари, не ги връща. Навремето държах един ресторант - "Паризиана", който ставаше и нощен бар. На Георги много му се щеше да е по нощния живот и ми го искаше, та му го дадох. Ама аз го бях взел от "Балкантурист" под наем, та трябваше да се плаща, а той не плащаше. Като му казах, той се обърна към бодигардовете си и им вика: "Абе, дайте на бай Павел парите". Е, те ли ще ми дават на мене парите, бе", сбръчква чело бай Павел Найденовпред "България Днес".

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).