Гранична полиция спаси 111 бежанци с бебета насред Марица

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:29 / 13.01.2016
2495
Български граничари спасиха 111 бежанци сред които 60 деца на възраст до 5 години, зарязани на остров насред пълноводната Марица в района на свиленградското село Генералово. 

Чужденците, по техни думи сирийски граждани, са били преведени с лодки от турски каналджии в ранните сутрешни часове на 13-ти януари, като уговорката е била да бъдат стоварени на българска територия. 

Турците обаче са се възползвали от факта, че малкият остров е част от България и са натирили хората с обяснението, че са си изпълнили тяхната част от уговорката. 

Същевременно бежанците, сред които мнозинството са били жени и деца, не са ориентирали веднага че става дума за остров, а когато са разбрали, каналджиите вече ги е нямало. В оставащите часове до утрото хората са преживели един малък ад, на фона на бушуващата река и плачът на децата много от които бебета.

Воплите за помощ са били чути от българските граничари, които са организирали спасителна акция с лодки. След няколкочасово пренасяне, хората са били евакуирани от острова и приютени на сигурно място на българска територия. Районна прокуратура-Свиленград незабавно е започнала разследване по досъдебно производство за незаконно превеждане на чужди граждани през границата на страната - престъпление по чл. 280 ал. 2 т. 1 и т. 3 от Наказателния кодекс. 

Под ръководството на прокуратурата се извършват активни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия за установяване на извършителите на престъплението.

Досъдебното производство е образувано срещу неизвестен извършител. В момента се оказва първа медицинска помощ на чуждите граждани, като на място има следствено-оперативна група.


Източник: Монитор

Виж коментарите (1)

Още по темата (832):
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаската болница
11.10.2022 Бургаският съд отчита увеличение на делата за трафик на мигранти
26.09.2022 Синът на Софи Маринова загази сериозно
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).