"Гражданската" поскъпва с 15% до края на годината

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (31)
09:11 / 25.07.2011
3471
Задължителната застраховка за шофьорите "Гражданска отговорност" може да поскъпне между 10-15% до края на годината. Това съобщи Юрий Тодоров, председател на Асоциацията за застрахователна сигурност. Поскъпването се налагало предимно заради огромните размери на заведените искове за неимуществени вреди от пострадалите при пътно-транспортни произшествия.

Тенденцията за нарастване на финансовите претенции на шофьорите започнала след увеличаване на лимита на застраховката "Гражданска отговорност", каза Тодоров. Такава промяна беше направена в началото на миналата година. Таванът на дължимата компенсация при произшествие с двама или повече пострадали достигна 5 млн. лева, а дотогава беше 1 млн. лева. При катастрофа с един пострадал максималната компенсация също скочи от 700 хил. на 1 млн. лева. За материални вреди горната граница се качи от 200 хил. на 1 млн. лева. Според последните промени в Кодекса за застраховането от юни 2012 г. ще влязат в сила още по-високи лимити за компенсациите при злополука.

Тодоров каза още, че в България цените на "Гражданска отговорност" са едни от най-ниските в Европейския съюз. Той припомни, че дори в съседна Румъния задължителната полица струвала двойно по-скъпо. У нас средната цена на застраховката е около 200-250 лева за коли с двигател до 1800 кубика.

Междувременно от Комисията за финансов надзор (КФН) съобщиха, че обхватът на "Гражданска отговорност" към април е 74%. В България са регистрирани приблизително 3,2 милиона превозни средства, което означава, че 832 хиляди автомобила се движат без задължителната полица. През същия месец на 2010 г. обхватът на "Гражданска отговорност" е бил 75%. Според представители на застрахователния бранш обхватът на застраховката може да се повиши заради въвеждането на електронната система за издаване на полиците.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (31)
Още новини от Национални новини:
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...
По празниците на АМ "Хемус": До 3 май ще е двупосочно движението ...
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).