Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Григор и Радослав са жертвите на мъртвото вълнение на най-опасния наш плаж!
Автор: Екип Varna24.bg 16:23 / 04.09.2019Коментари (0)3103
©
Загиналите Григор (вляво) и Радослав
Плаж "Липите" се намира в малък залив на около 1,5 км от Синеморец.

Природата е спираща дъха, а до морето се стига по малка пътека. Наоколо има гъста гора, водата е кристално чиста, а пясъкът е много фин. Плажът не се посещава от много хора, което го прави още по-привлекателно място.

Това райско кътче неофициално се води като най-опасния плаж по българското Черноморие. Всяка година тук се давят туристи и семейства са почернени след края на летния сезон. Последният ужасяващ инцидент е само преди броени дни - морето погълна 43-годишния Григор и 16-годишния му син Радослав. Трагедията се разиграва само за броени минути.



Тийнейджърът и негов приятел решават да влязат във водата. Бурното морско течение ги повлякло навътре в морето и на виковете за помощ се отзовали бащата на едно от момчетата и друг плажуващ от Царево. Двамата мъже успели да извадят едно от давещите се деца, но влизайки за второто, мъртвото течение ги повлякло. Мъжът от Царево успял да излезе от водата, но бащата на изчезналото момче - не.

След инцидента са започнали спасителни дейности, в които активно се включили концесионерът на плаж Бутамята и неговият старши спасител. Двамата заедно с джет успели да открият тялото на 16-годишния младеж от Разград и да го извадят на сушата. Малко по-късно е намерено тялото и на 43-годишния му баща.

Телата са транспортирани до родния им град, където са погребани. Само след месец и половина Радослав, който е десетокласник, е щял да навърши 17. Баща му е работел като шофьор, майка му е учителка в детска градина. Семейството има още едно по-малко момче.

Морето край Синеморец не за пръв път погубва човешки животи. През юни тази година смъртта си там намери 53-годишен мъж от Ямбол, а на 27 август морето изхвърли край Бутамята труп на човек с неустановена самоличност. В началото на миналото лято пак на същото място се удави 31-годишен разградчанин, а в края на сезона на плаж Велека загина 66-годишен мъж.

През 2016 година мъртво течение погуби 40-годишен летовник, четири години по-рано двама мъже от столицата намериха смъртта си на "Липите“, докато опитваха да спасят давещи се деца. Близо 30 са жертвите на родното Черноморие от началото на летния сезон. Основна причина за черната статистика е, че летуващите се къпят на неохраняеми плажове, изтъкват спасители.

"След 18 ч. много хора влизат във водата преяли, пияни или употребили наркотици. Щом има червен флаг, значи има опасност. Мъртво вълнение се получава от въздушните течения. Освен това трябва да се внимава и за дънни ями. Трябва да се влиза бавно във водата. Всяка година обозначаваме ямите на охраняемите плажове", заяви спасителят Петър Русев.



Плажната ивица на Обзор е огромна - дълга над 10 км и широка между 20 и 60 метра. Пясъкът е фин, със златист цвят. Особено красиви са южният плаж и плажът на Иракли. Гостите се наслаждават на прекрасното море, но поглеждайки към планината, погледът им среща прекрасни гори от дъб, липа, бук и габър. И дотук с идилията. Тази част от родното море също е със сериозна концентрация на инциденти.



Причината е, че ивиците са дълги, открити и щом духне вятър, се вдигат високи вълни. В изораните от талазите дънни ями след утихването на вятъра плъзват коварни подводни течения, които могат да завлекат и най-умелите плувци. Най-големите проблеми идват, когато плувците изпаднат в паника - тогава шансът им за спасение е минимален.

Особено внимателни трябва да сте, ако влизате в Черно море в района на варненския квартал Аспарухово, нос Агалина край Созопол и плаж Харманите. Всички тези места също носят страховитата слава на опасни места, които могат да доведат до фатален край, пише "България днес". Каваци-север е сред т.нар. конфликтни плажове, тъй като се появяват подводни течения през август, които могат без проблем завлекат плувците. Експерти сигнализират да бъдат особено бдителни още на южната част на Слънчев бряг, плаж "Косата“ в Поморие и ивицата в Ахтопол.

200 лева глоба за неподчинение



До 200 лева е глобата, ако турист не се подчини на спасител и влезе в морето въпреки забрана. Бдителят за реда на плажа сигнализира на полицията, която изпраща патрул и той санкционира нарушителя. За да не се стига до такива ситуации, спасители съветват да се слушат инструкциите им. И ако все пак се стигне до критична ситуация в морето, да не изпадате в паника и да се оставите на течението да ви носи, докато имате възможност да се спасите.




Още по темата: общо новини по темата: 110
26.10.2019 »
12.10.2019 »
28.09.2019 »
28.09.2019 »
28.09.2019 »
28.09.2019 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: