Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Грийнпийс": Турските краставици и домати са пълни с пестициди
Автор: Екип Varna24.bg 14:28 / 25.01.2020Коментари (1)1260
© Varna24.bg
Доматите, краставиците и чушките в Турция все по-често се оказват замърсени със забранени и донякъде много вредни за здравето отровни вещества. Това сочат данните от последното изследване на "Грийнпийс" за страните от средиземноморския регион, озаглавено "Пестицидите: опасността на трапезата ни".

Турският експерт по храненето Бюлент Шък е един от съавторите на проучването, проведено през месеците август, октомври и ноември. За него са били изследвани 30 сорта домати, зелени чушки и краставици, по десет броя от супермаркет и по десет от пазара. Учените са анализирали зеленчуците за използвани пестициди и за тяхното отражение върху потребителите и природата.

Изследванията са показали, че при доматите, чушките и краставиците, анализирани през август, са открити общо 56 пестицида. А при произведените извън сезона зеленчуци показателите са още по-високи: през октомври - 96, през ноември - 139 пестициди.

Опасно за живота

От проучването на "Грийнпийс" става ясно, че 15,6 процента от анализираните продукти са съдържали забранени пестициди, в това число и карбендазим. В държавите от ЕС употребата му в селското стопанство е забранена от 2015 година. А от 2018 карбендазимът е забранен и в Турция. Доказано е, че може да доведе до безплодие и да увреди нервната и хормоналната система. Освен това може да ускори появата на чернодробни тумори и да се отрази токсично на нероденото дете в майчината утроба.

Турското министерство на земеделието до момента не се е произнесло по доклада на "Грийнпийс". Но е възможно проблемът да засяга не само Турция. "Не знаем дали замърсените зеленчуци от реколтата, която анализирахме, са били изнасяни в други държави", обяснява Бюлент Шък. "Засегнатите страни сами биха могли да установят това, проучвайки съответните продукти." Турция изнася 10 процента от производството си на плодове и зеленчуци, 90 на сто се продават на вътрешния пазар, посочва Шък.

През 2019 година Турция е изнесла над 4 милиона тона плодове и зеленчуци

По данни на Асоциацията на износителите от средиземноморския регион, през 2019 година Турция е изнесла 532 200 тона домати, 112 600 тона чушки и 55 100 тона краставици. Общо са изнесени над 4 милиона тона плодове и зеленчуци.

Изследователите са установили, че при 42 процента от проверените продукти токсичният ефект от използваните пестициди въздейства дълго време и се пренася в почвата и въздуха. Поради това най-голям е рискът за здравето на селските стопани и работниците на полето, подчертава Бюлент Шък.

Селските стопани, които обработват плодовете и зеленчуците с пестициди, ежедневно влизат в досег с отровни вещества. При жените това може да доведе до рак на гърдата и на яйчниците или пък да се отрази негативно на развитието на ембриона в майчината утроба. При мъжете отровните вещества могат да причинят рак на простатата и да доведат до безплодие, обясняват експертите.

Двойно повече пестициди, отколкото в Нидерландия

Според доклада на "Грийнпийс", от 1979 до 2018 година употребата на пестициди в Турция е нараснала цели седем пъти. Днес се използват общо 59 000 тона. Докато в Европа най-много пестициди се използват в Нидерландия - 13 килограма на хектар, в турския град Анталия този показател е 26 килограма на хектар - тоест, двойно повече.

В Европа като пестициди се използват близо 1000 различни вещества. През 2016 година "Грийнпийс разпространи" "Черен списък на най-опасните пестициди в Европа", където се казва, че вредни са и препарати, които дотогава са били смятани за безобидни. Заради проучването са били изследвани 520 позволени пестициди и тяхното отражение върху здравето и природата. 209 от анализираните пестициди са били добавени към черния списък.

Докладът за Турция е бил сравнен с "Черния списък на най-опасните пестициди в Европа", в резултат от което е било установено, че при 90% от анализираните домати, при 67% от краставиците и при 73% от чушките е бил открит поне един от включените в списъка опасни пестициди. Тъй като обаче това не влиза в противоречие с директивите на ЕС, тези продукти безпроблемно могат да бъдат продавани в Европа, пише "Дойче веле".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+4
 
 
Възниква въпроса кой позволява вноса от тази държава-следователно българското правителство допуска тровенето на собствения си народ-това е въпрос свързан с националната сигурност....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: