Гроздан Караджов: Доволни сме, че правителството отпуска над 10 млрд. капиталови разходи, но как ще се усвоят

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
21:52 / 25.11.2023
992
Би трябвало да сме доволни, че правителството отпуска над 10 млрд. капиталови разходи, но по-важен е въпросът как ще се усвоят. Това каза бившият регионален министър, сега депутат от "Има такъв народ" Гроздан Караджов в ефира на БНТ по повод изказването на финансовия министър Асен Василев, че са заложени капиталови разходи в бюджета за следващата година с 25% повече спрямо тази година.

"Колкото повече пари се дават за капиталови разходи, това означава, че всеки един от нас малко или много забогатява с тези средства. Когато отидем на Запад и се сравняваме с напреднали европейски държави, казваме вижте какъв им е стандартът, какви са им пътищата, тротоарите - драстична е разликата. Това са капиталовите разходи - те не са само за нас, остават за нашите деца и внуци. Могат ли да се усвоят през следващата година обаче е друг въпрос", каза Гроздан Караджов.

"Това, което куца при общините, както и при централната държавна администрация е, че те нямат строителни книжа, нямат разрешения за строеж, а без разрешение за строеж не може да усвоиш никакви пари. Дори връщаме на Европейската комисия пари, които са ни предоставени, защото не успяваме да ги усвоим. През 2022 г. отпуснахме 420 млн. лева на общините, но трансферите си стоят "паркирани" пред общините. Ще се учудя, ако в рамките на 3 години дори половината се усвоят, това е предизвикателство към кметовете", уточни бившият регионален министър.

"Старите корупционни практики при пътищата, заради които бяха най-големите скандали, това нещо си продължава, както си беше", категоричен е Караджов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (522):
14.05.2024 Финансист: Пенсиите могат да бъдат увеличавани и с по-голям процент, но трябва да има събираемост в бюджета
14.05.2024 Зам.-министър Лазаров: Осъвременяването на пенсиите отразява реално и изпреварващо процесите, които са настъпили в икономиката
14.05.2024 Университетите спират работа в знак на протест, заплавшват да блокират
пътища
14.05.2024 Социалният министър каза с колко ще е увеличението на пенсиите от първи юли
14.05.2024 По-високи пенсии, но при едно условие
14.05.2024 Бивш министър на труда и социалната политика: В предизборна обстановка партиите се стремят да правят "жестове" към пенсионерите
Още новини от Национални новини:
Земетресение люшна България
Ето колко от българите нямат банкови сметки
На второ място в Европа: България е след Исландия по брой и дебит...
Звезда е в социалните мрежи, но не с пластичните си интервенции, ...
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...
Майката на оцелялата от катастрофата в Пловдив: Стана чудo!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).