Гроздан Караджов: Превозвачите ще могат да обжалват наложените им от ТОЛ системата санкции

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:25 / 29.03.2022
730
Тежкотоварните превозвачи да могат да обжалват наложените им от ТОЛ системата санкции, ако те се дължат на неволно допуснати и коригирани впоследствие грешки. Такива законодателни промени са инициирани от регионалното министерство, заяви в "Денят започва" ресорният министър Гроздан Караджов.

"Целта е тези високи наказания заради пропуснати сегменти или пропуснато начало или край на маршрута, те да могат след това чрез своя оператор, който ги поддържа, да заявят тези грешки и да не бъдат третирани като нарушители. Така нарушенията, които се дължат на неволни грешки, ще бъдат изчистени и очакваме да останат не повече от 10% от сегашните".

Регионалният министър заяви категорично, че има политическа воля за въвеждане на такси за тежкотоварните превозвачи за използване на второкласната пътна мрежа и протестите не биха повлияли това решение. Предложението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е тировете да плащат между 2 ст. и 7 ст. такса на километър.

"Естествено е, че ако досега си плащал 0 стотинки, всяка цена, която ти предложат, ще е висока. Със същите аргументи е отклонено въвеждането на ТОЛ такси за второкласната мрежа през 2020 г. – уплашили са се от протестите. Аз съм "за" превозвачите да изразят гражданския си глас, но има политическа воля да подредим нещата така, както трябва да са", каза Караджов.

В момента приходите от пътни такси, които събира държавата, се попълват на две трети от леките автомобили и на една трета от тежкотоварния транспорт. Идеята на ТОЛ системата обаче е съотношението да е обратно, тъй като тежкотоварните автомобили цапат и амортизират повече пътната мрежа. Затова паралелно с въвеждането на ТОЛ такса за второкласната пътна мрежа, се предвижда и поевтиняване на годишната винетка за леки автомобили с около 10 лева от догодина.

Освен това често шофьорите на тежкотоварните автомобили избират второкласната пътна мрежа, за да избегнат таксите, което допълнително води до износването ѝ. Според министър Караджов заплащането на ТОЛ такса за този тип пътища няма да оскъпи сериозно превоза на товари.

"За фалити не може да се говори. Представете си - един ТИР превозва на 300 км литър олио или килограм брашно, ще се оскъпи не повече от стотинка. Така че не смятам, че може да говорим сериозно за инфлация. Може да го подхвърлим на масата като теза, но не се подкрепя икономически", каза Караджов.

По въпроса с изграждането на АМ "Струма" през Кресненското дефиле регионалният министър заяви, че се води "тежък диалог" с Министерството на околната среда и водите. Три работни групи по настояване на екоминистерството проверяват всички варианти за строеж на трасето и това ще отнеме няколко месеца.

Виж коментарите (0)

Още по темата (40):
31.01.2023 ГЕРБ: Не вярваме на добрите намерения и преценката на Шишков
13.01.2023 Николай Нанков: Под политически натиск са написани двете писма от ДНСК
08.01.2023 Важно за винетките!
30.12.2022 Важна информация за винетките, която засяга хиляди българи
29.12.2022 Отлагат вдигането на тол таксите
29.12.2022 Важно съобщение от АПИ, касаещо безплатните винетки за хора с увреждания
Още новини от Национални новини:
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери измамиха многодетна майка, жена на програмист. Той им обяв...
Проф. Тодор Кантарджиев за коклюша: Антибиотикът трябва да се дав...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).