Гръцки младежи напират за Военноморското училище във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:26 / 15.01.2016
739
Бивши и настоящи студенти от
ВВУ "Никола Йонков Вапцаров":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Забелязва се засилен интерес на гръцки младежи към обучението във Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна. Това каза днес в Русе началникът на училището проф. д.в.н., кап. І ранг Боян Медникаров. В първи курс тази година са приети 85 души от Гърция, като общият брой на всички чуждестранни студенти в училището е към 200. Гръцки студенти има и във втори курс, но те са по-малко. Според проф. Медникаров интересът на младите хора от южната ни съседка е заради добрата подготовка, която дава училището.

Във ВВМУ във Варна учат студенти от 11 държави. Повечето са от европейски страни, но има и от Латинска Америка. 20 на сто са жените, които се обучават в училището. Дамите предпочитат специалността "Мениджмънт на водния транспорт", но някои се насочват и към "мъжки" специалности като "Корабоводене". По 5-6 кандидати се състезават за едно място във ВВМУ във Варна, допълни проф. Медникаров.

Ръководството на ВВМУ е в Русе за началото на официалните чествания по повод 135-годишнината от създаването на училището. Историческа справка сочи, че традициите в българското морско образование датират от 1881 г., когато в Русе се формира Морско училище. През 1893 г. отново в Русе се създава първият "Временен курс по военноморски науки". В него се обучават офицери, завършили Военното училище в София, с цел придобиване на военноморска квалификация.

Източник: "Монитор"

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Посолството на САЩ в София с важно съобщение
Близо 57 000 ментета задържаха митничарите на двата моста между Б...
Ако получите такъв имейл от Инспекцията по труда, в никакъв случа...
КНСБ: Човек трябва да получава заплата от 1454 лв. нето, а за сем...
Не отваряйте и не отговаряйте на тези имейли, съветва експерт по ...
Да отидеш на протест, да ти блъснат колата и да се прибереш с пат...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).