Гуцанов от БСП яростно заговори за голяма евентуална авария в АЕЦ "Козлодуй", ако се използва AP1000. Делян Добрев го опроверга

Автор: Вилислава Ветренска
Коментари (2)
15:27 / 14.03.2024
3501
Вие не искате да се строят ядрени мощности, а едно бутафорно и ПР-ско мероприятие, защото сте наясно, че това, което правите - не може да бъде осъществено. Това каза Борислав Гуцанов от БСП по време на дебатите относно ЗИД на Закона за безопасно използване на ядрената енергия, предаде репортер на "Фокус".

Според него се демонстрира фалшиво политическо желание.

"Единственото, което ще направите е да изчезнат едни огромни средства от бюджета на държавата, или по някакъв друг начин. Говорим за милиарди. Но да не се осъществи това, което искате. Искате да се направят ядрени блокове единствено и само по идеен проект. Някъде вие чували ли сте сграда да се строи само по идеен проект? Няма такова нещо. Но вие в момента, за да можете да направите така, че "Уестингхаус" и технологията AP1000 да стане технология, която да я реализирате, сте готови да промените закона и това ще направите след малко. За да можете по идеен проект да построите тази централа. В света има само един единствен такъв ядрен блок, който работи по тази технология - във Вогъл. Другият е спрян. Той започна с 14 млрд. и стигна до 30 млрд. долара. Същите приказки, които министърът на енергетиката ги говори са се говорили и в САЩ. И правите така, че АЕЦ "Козлодуй" да бъде експериментална площадка на една технология, която Великобритания отказа. Спрете се! Стига с този слугинаж. Това ще излезе крива сметка. Дано да не се стигне до голяма авария, която после не знам на кой ще виси на съвестта. Ако изобщо се стигне до блокове, защото според мен няма да се стигне нито до 7-ми, нито до 8-ми блок", каза Борислав Гуцанов.

"Искам да си дадете сметка дали ще бъдете добри народни представители, или само ще се представите пред вашите началници", допълни той и определи проекта като "черна дупка за крадене на пари".

Депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика Делян Добрев отвърна на изказването на депутата от БСП:

"Текстовете, които сме внесли не са наша приумица, а са дадени от Комисията за ядрено регулиране и от Министерство на енергетиката. Те са съгласувани във всички институции, които отговарят за ядрената безопасност. Не вярвайте на спекулациите на г-н Гуцанов. Всичко, което днес приемаме, е съгласувано и е подкрепено от съответните институции", каза Делян Добрев.

Виж коментарите (2)

Още по темата (39):
07.05.2024 Ето защо изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" по AP1000 е толкова важно за България
30.04.2024 Изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет на кабинета, каза енергийният министър пред посланика на Азербайджан
22.04.2024 Лицензираха новото ядрено гориво за блок 5 на АЕЦ "Козлодуй", произведено от "Уестингхаус"
22.04.2024 КЕВР погна АЕЦ "Козлодуй", глоби ги с над 600 хил. лева!
22.04.2024 Министър Малинов: Разчитаме на опита на френските експерти за доставките на свежо ядрено гориво за 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй
20.04.2024 Делян Добрев се снима с шеф от "Уестингхаус" и съобщи важна новина
Още новини от Национални новини:
На ГКПП Капитан Андреево: Конфискуваха голямо количество "маркови...
България има реалистични шансове да приеме еврото през 2025 г., н...
Адв. Мария Петрова: Колкото по-дълго няма Национална детска болни...
Социалният министър каза с колко ще е увеличението на пенсиите от...
Доц. Мангъров: Задължителните ваксини трябва да станат и тези сре...
Лекар: Сегашните антиваксъри са имунизирани деца


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).