Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гърци местят бизнеса си у нас
Автор: Екип Varna24.bg 08:40 / 24.10.2017Коментари (0)1427
© Plovdiv24.bg
Всеки ден в българското посолство в Гърция се обаждат от 5 до 10 гръцки граждани. Интересът им най-често е насочен към изнасяне на бизнеса им у нас, като регистрират фирми у нас или питат за данъчно жителство, научи "Монитор". Процесът на икономическа миграция на фирмите от Гърция към България не е от вчера. 

"Това са най-вече малки и средни фирми в областта на услугите, търговията и производството, които се изнасят към България с цел по-благоприятно данъчно облагане", коментираха от Министерство на икономиката. Основно се разполагат в Южна България - Петрич, Благоевград, но има и в Пловдив. Гърция е сред първите пет най-значими инвеститори в България. 

Икономическият ефект от установяването на малки и средни предприятия не бива да се подценява, тъй като дори в сферата на търговията създадените фирми освен че откриват работни места и плащат данъци и осигуровки се занимават предимно с износ на произведени в България стоки както за Гърция, така и за други страни от ЕС или за трети страни, използвайки разработени от предишната им дейност в Гърция канали за дистрибуция. 

Според търговско-икономическата ни служба в Гърция изнасянето не е само на фирми, а и на граждани. Те преместват данъчното жителство у нас, което води до загуби на гръцката държава. Тя от своя страна реагира с нови административни мерки. Една от тях е депозираното желание пред нашата държава за промяна в спогодбата за двойното данъчно облагане.

"В момента гръцката страна се опитва да влияе на пазара с непазарни действия, което води до обратен ефект. Властите в Гърция увеличават бюрокрацията и контрола, а не се стремят към конкурентни мерки, за да направят непривлекателно бягството на капитали", коментираха представители на гръцкия бизнес.

Сектори и отрасли, към които има интерес от гръцки, както и от смесени с гръцко участие фирми са селско стопанство и хранителновкусова промишленост, туризъм, транспорт и логистика и строителство. България според големите фирми за данъчни консултации в Солун е отбелязала 30% годишно увеличение на броя на гръцките фирми и работници, регистрирани през първата половина на годината, пише гръцкият вестник "Катимерини"по темата.

Предприемачи, които са се преместили в България, обясняват, че ако не са направили това са щели да натрупат огромни дългове и щеше да останат неспособни да платят на доставчици и банки.
Последните данни показват, че гръцките предприятия, регистрирани в Кипър, са нараснали с 77% през миналата година от 2015 г. насам. Но гръцкото издание не посочва броят им. Консултантите от одиторската фирма отбелязват, че тенденцията се увеличава. 

От 1012 гръцки фирми и лица на свободна практика, които се преместват в Кипър през 2015 г., броят им се увеличи до 1799 през 2016 г. Последните данни показват, че в България има около 15 000 гръцки компании, въпреки че зам.-министърът на финансите Катерина Папанациу заяви по-рано този месец, че 8 от 10 гръцки фирми в България имат регистрационен номер, но нямат дейност, за да се избегнат данъците.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: