Гърдев за Шенген: Трябва да имаме частично приемане с ясно поставен срок за пълноправно такова след 3 или 6 месеца

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
18:01 / 11.12.2023
1490
Цялата политика на България за Шенген беше сгрешена още от самото начало с факта, че държавата ни се съгласи да изпълнява условия, които липсват в Договора за Европейския съюз от Лисабон. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Димитър Гърдев, дипломат и бивш председател на Комисията по външна политика.

"Мигрантите не представляват изисквания за една държава да влезе в Шенгенското пространство. Мигрантският поток и изобщо кризата с мигрантите представляват проблем на целия Европейски съюз. И няма абсолютно никаква гаранция, че България ще получи пълноправно членство, с условие и изисквания, които не съществуват в Договора за Европейския съюз. Аз съм лично съм на мнение, че по принцип може да се стигне до едно такова решение за частично приемане с категорично ясно поставен срок за пълно приемане след 3 или 6 месеца", обърна внимание Гърдев.

По думите му оттук нататък ясно трябва да се посочат причините защо България трябва да бъде спирана за Шенген: "Ние няма да решим големите си проблеми със сухопътните граници, които ни поставят в неизгодно положение с това ограничения на Австрия за Шенген. Нашият проблем не са летищата, нито морските пристанища.

Димитър Гърдев изрази надежда българското общество и партньорите в Европейски съюз ясно да разберат и да изискват от Австрия и Нидерландия истинските причини защо ни спират: "Защото пред България бяха поставени  следните условия: Първоначално се изискваше положителен доклад по Механизъм за мониторинг и проверка. България го получи. После тези държави поставиха въпроса за два положителни доклада едни след друг. Добре, България  получи и тези два положителни доклада. После поставяха изискването за два положителните в една година. И отново това се случи. И отново ха да поставят още може би 4 доклада, ама този механизъм се превърна в задължителен за всички държави, за тях включително също. И оттук нататък започнаха нови  допълнителни условия. Искаме ясно да се каже какво искат Австрия и Нидерландия. Австрия заявява, че е против по принцип Шенген и иска реформирането на този механизъм. България какво е виновна? Когато искат някакъв механизъм, който не работи, тогава просто да излязат от Шенген, и оставяме тези държави, които сме съгласни, да продължим напред. Това не е мотив конкретно към България. По този начин се изнудва целия Европейски съюз да се променят правилата.

Също така категорично искам само да допълня, че дори в това искане на двете държави, те не могат да минат без България, защото промяната в Европейския договор изисква единодушие от всички държави членки. Пак ще дойдат, нека да дойдат, да поставят въпросите пред България открито какво искат да променят. И затова когато се поставят тези условия за частично приемане, но България да въведе допълнителни контроли към другите държави, това също не решава въпроса със свободното движение на стоки и хора", коментира Гърдев.

Той призова фактите да се назовават такива, каквито са, а не да се измислят: "Големият проблем с мигрантите не е потокът през България. Има три направления на мигрантите потоци за последната година. Най-големият процент, 70%, това е централно-средиземноморския маршрут – Италия, след това Испания и Франция, след което са Гърция, през България примерно са само 2% от мигрантските вълни в Европейския съюз", каза още бившият председател на Комисията по външна политика.

Той заяви, че България се бори за пълноправно членство в Шенген: "Тези частични облекчения трябва да бъдат просто стъпка към пълноправното членство в един обозрим срок, но поставен ясно и конкретно фиксиран в 3 или 6-месечен срок, защото иначе това реално може да продължи още 12 години".

Виж коментарите (0)

Още по темата (532):
04.06.2024 Директорът на "Гранична полиция": България е готова да влезе изцяло в
Шенген
22.05.2024 Тома Биков: Трябва спешно да бъдем приети в сухопътния Шенген
09.05.2024 Румен Радев: Отварянето на България към Шенген по въздух и море, колкото беше положително, толкова има и отрицателни аспекти
08.05.2024 Вече има 6 случая на изведени деца от страната без съгласието на другия
родител
19.04.2024 Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон посети ГКПП "Аерогара София"
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
Още новини от Национални новини:
Тежък инцидент с дете в Плевенския театър
Калин Стоянов: До момента в структурите на МВР са получени 388 си...
Сигнал за взривно устройство на Летище София
52-годишен мъж е задържан за убийство във вилната зона на Стара З...
17-годишните с книжка у нас, но и с редица рестрикции
Земетресение е регистрирано на 50 км от Петрич


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).