Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ХИВ – 40 години по-късно: 98% от пациентите в България приемат антиретровирусна терапия
Автор: Пламена Николова 09:31 / 02.12.2021Коментари (0)736
©
98% от пациентите с ХИВ/СПИН в България получават антиретровирусна терапия, която се осигурява безплатно от държавата. При близо 90% от тях е постигнат прицелният терапевтичен резултат – вирусът е неоткриваем чрез стандартните изследвания. Така България постига една от основните цели на инициативата UNAIDS, която обединява международните усилия за справяне с ХИВ/СПИН.  Това съобщи в Световния ден за борба с ХИВ/СПИН – 1 декември, доц. д-р Нина Янчева, дм, от Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина на МУ-София, началник на Отделението по придобита имунна недостатъчност в СБАЛИПБ “Проф. Иван Киров“, член на Експертния съвет по инфекциозни болести към Министерството на здравеопазването.

На пресконференцията "ХИВ – 40 години по-късно“, на която лекари и журналисти обсъдиха съвременните предизвикателства пред ХИВ пациентите в България и стигмата към тях, участва и проф. д-р Татяна Червенякова, дмн, изпълнителен директор на СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров“, главен координатор на Експертния съвет по инфекциозни болести към Министерството на здравеопазването. Събитието бе организирано от фармацевтичната компания MSD с цел повишаване на информираността сред обществото във връзка със заболяването. 

"ХИВ и СПИН е пандемия, която не е отзвучала и продължава да бъде основен здравен проблем в световен мащаб. 37,7 млн. души по света живеят с ХИВ, а 16% от носителите на вируса не знаят, че са заразени. Всеки може да бъде заразен, вирусът се предава по кръвен път, основният начин на заразяване е хетеросексуалният контакт“, каза проф. Червенякова. Тя разгледа митовете и истините по отношение на ХИВ/СПИН. Мит е, че вирусът може да се предава по контактно-битов път, както и че ХИВ-позитивните са опасни за хората в своето обкръжение и трябва да спазват допълнителни мерки. 

"Около 1900 пациенти с ХИВ и СПИН се проследяват и лекуват в 5-те специализирани центъра у нас. Само 25 от тях не са на терапия по тяхно желание. Тенденция в цяла Европа и у нас е, че пациентите застаряват – най-възрастният ни пациент е на 81 г., диагностициран през 2008 г.“, каза доц. Янчева. При редовен прием на антиретровирусна терапия хората с ХИВ/СПИН постигат сходна продължителност на живота с тази на останалите, които не са заразени. Те могат да живеят нормално, да създават семейства и да имат деца, но въпреки това стигмата продължава, каза доц. Янчева. СЗО препоръчва за хората с ХИВ/СПИН да бъде осигурявана антиретровирусна терапия доживот, както и да имат гарантиран достъп до здравни грижи.

85% от пациентите у нас са мъже, като повечето са в най-рисковата група на хомо- и бисексуалните мъже. Рискът от предаване на инфекцията от майка на бебе намалява значително, ако вирусът е открит навреме, майката е на антиретровирусна терапия, раждането става по оперативен път и се избягва кърменето.

През 2020 г. са диагностицирани 185 души с ХИВ у нас, а от началото на 2021 г. до момента са 219 – имало е забавяне заради COVID пандемията през миналата година, каза още доц. Янчева. Тя допълни, че много българи с ХИВ/СПИН се връщат от чужбина и продължават терапията си у нас. До момента от COVID са починали двама от пациентите с ХИВ/СПИН у нас, тъй като са били с много тежък имунен дефицит поради нередовния прием на лекарствата за основното заболяване.

През годините сме имали много трудни периоди с осигуряването на антиретровирусната терапия за нашите пациенти, но сега доставките са редовни и COVID пандемията не повлия негативно, каза още проф. Червенякова. В Министерството на здравеопазването е взето решение за поддържане на 1-месечен резерв с необходимите медикаменти. Специалистите определиха като голям напредък в лечението осигуряването на еднотаблетен режим на терапия за възможно повече пациенти, тъй като се улеснява придържането към терапевтичния режим. 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
България в еврозоната
Смъртни случаи в България заради фентанил
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: