Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хакерите отново в действие
Автор: Екип Varna24.bg 19:53 / 02.05.2023Коментари (0)381
©
"Аз също съм получавала такъв мейл, а компютърът ми дори няма камера“, казва киберекспертът Райна Стамболийска.

"Снимах те с твоята уеб камера, докато правиш "мръсни“ неща пред компютъра си“. Няма да повярвате колко хора ежедневно получават подобен фишинг имейл от измамници, които се опитват да се доберат най-вече до финансова облага.

Могат ли хакерите да достъпят секс играчките?

Как протича една типична романтична измама?

Кои са жертвите на измамите в приложенията за срещи?

Мейлите, които са абсолютно измамни

Според експерта по киберсигурност Райна Стамболийска, която от дълги години работи във Франция, има възможност този тип мейли с чувствителна информация да бъдат истински, но в повечето случаи те са пълна лъжа и хората отсреща, изобщо нямат такава информация за вас.

"Аз също съм получавала такъв мейл, а компютърът ми дори няма камера“, казва тя.

 По нейни думи това е изключително популярен и лесен вариант за измамниците да напишат и изпратят подобно съобщение до 10 000 човека, искайки от всеки 400 евро. Дори 10 човека да платят тази сума, за нулева инвестиция някой може да приключи седмицата с 3 до 4 хил. евро.

Хората трябва да знаят, че в повечето случаи този тип изнудване изисква плащане на определена сума в биткойни и други криптовалути.

"Това често се случва в приложения за срещи. Има много т.нар. Romance skam (романтични измами). Там обикновено искат от теб да им купиш нещо, понякога става въпрос за ваучери за Amazon“, казва Райна пред businessnovinite.bg.

 Типичното за този тип измами е да те заблудят с обещание за любовна връзка или приятелство. Романтичните измами протичат по много сходен начин, като точно няколко часа преди да се видите винаги се случва нещо лошо и непредвидено.

"Човекът си е счупил крак или ръка, откраднали са му портфейла – нещо лошо. Той не може да те види, защото няма документи, не може да пътува. Той никога не е в твоя град, а понякога и не е в твоята страна. Ти го харесваш, не можеш да го оставиш да спи на улицата. Цялата стратегия е да те ангажират в някакви отношения“, казва тя.

По нейни думи пострадалите често са жени, но жертви на подобни измами стават и мъжете, като тук водещото е по-скоро да си част от "специфичен социален слой“, в който най-често попадат възрастни хора или студенти, които нямат кой знае колко пари.

Веднъж дори нейна студентка ѝ показва съобщение в Instagram как някакъв човек ѝ предлага да му прати 50 хил. в сметка на Western Union, като в замяна ще получи 5% бонус над тази сума.

"Преди няколко седмици във Франция имаше голям скандал с 2 случая, в които са платени 38 млн. евро на някакви измници. Това са не едно, не две плащания. Това бяха повече от 40 плащания.“, казва Райна.

 Как се е случило това? Измамниците изнудват няколко пенсионери с малки пенсии, но вдъхващи доверие, които трябва да осъществят връзка между тях, в ролята си на предприемачи и фирма за услуги. Все нещо се появява - проблем със счетоводството или с непулчаване на сумата. Скандалът тук е голям, защото сумата е огромна и са извършени десетки неправомерни плащания.

Секс играчки и други дребни устройства 

По думи на експерта всичко, свързано с интернет, Bluetooth, рутер или работи с приложение, е обект на хакване. Хакерите имат интерес дори към малки уреди като секс играчките, четките за зъби и хладилниците.

Дори не е нужно хакерите да бъдат близо до нас. Тяхната мотивация например при четката за зъби е да бъдат събрани данни, които по-късно да бъдат продадени на компании, които ти продават осигуровки и здравни грижи.

Хакерите могат да приемат контрола върхо устройствата.

"С едни колеги дори бяхме направили една четка да пее песнички от YouTube", ни разказва Райна.

При хакването на един хладилник с Wi-Fi, някой винаги може да знае какво купувате винаги, какво не купувате никога и кога имате определени продукти. Тези данни могат да помогнат на много търговци да ви предлагат дали чрез реклами или други способи своите услуги.

Все още ли си мислите, че най-големият проблем е някой да знае кога използвате секс играчките си?








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: