Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хампарцумян: Внесеният бюджет е провокация на финансовото министерство към депутатите
Автор: Екип Varna24.bg 15:52 / 29.04.2023Коментари (2)709
© БНТ
Внесеният бюджет за 2023 година е провокация на експертите на финансовото министерство към депутатите в парламента. Това мнение изрази финансистът Левон Хампарцумян.

"Провокира депутатите и казва: "това, което вие направихте в предишната инкарнация на парламента, ако се остойности и се напише ред по ред, ще даде това, което ви даваме. Вие нещо друго искате ли да правим?"

Ако се състави редовно правителство, то ще има ангажимента да влезе в по-разумни рамки, но дори да няма, служебното правителство също трябва да състави по-разумен бюджет с по-малък дефицит, посочи финансистът. "Министерството на финансите не определя политики, то изпълнява политики", припомни Хампарцумян в ефира на БНТ.

"Мисля, че една сериозна политическа сила с перспектива и капацитет би трябвало да има по джобовете поне няколко предложения за министър на финансите, за премиер, от гледна точка на разумния управленски капацитет. Ти не можеш да заложиш на две или три личности ида зависиш от това как са наредени техните ДНК спирали и характери".

Политическото противопоставяне в България се изражда в личностни противопоставяния и затова хората не са толкова активни в гласуването, смята финансистът. По думите му не може да говорим за увеличаване на данъци, когато системите на управление са неефективни.

"Ние не можем да увеличаваме данъците и да сипваме вода в кацата без дъно. Преди да сме запушили кацата, да не тече отвсякъде, няма какво да увеличаваме. Трябва да увеличим събираемостта, да не харчим пари за неефективни проблеми. Трябва да направим процесите в икономиката и държавата по-ефективни, включително и харченето на публични пари. Трябва да ускорим оборота на парите в България, който е твърде бавен".

Левон Хампарцумян коментира, че средната класа в България отдавна не плаща данък 10%, а доплаща за редица публични услуги - образование, здравеопазване и т.н.

"Наивно е да мислим, е срещу 10% можем да получим скандинавски услуги. Наивно е и да мислим, че като стане 15% данъкът, услугите, които получаваме от публичните администрации, ще станат по-добри".

Според Хампарцумян увеличението на лихвите ще е плавно и няма да има шоков ефект върху кредитополучателите.

"Това ще засегне хора, които са взели кредит на ръба на възможностите си. За тях няма да е шоково, но ще стане трудно и ще трябва да ходят в банката или институцията, от която са взели кредит и да предоговарят условията така, че да стане по-поносимо за тях".

Той очаква по-голямо поскъпване на лихвите при ипотечните кредити. Финансистът коментира още, че за относително дълъг период от поне няколко години, нивата на лихвите по кредитите ще се задържат между 4 и 7%.

"Инфлационните процеси водят до увеличение на заплатите, със закъснение и не с пълна компенсация. Но примерно ако кредитът ти е поскъпнал със 100 лв. и ти дадат 70 лв. отгоре върху заплатата, пак е съществена помощ", каза Хампарцумян.



Още по темата: общо новини по темата: 802
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
05.01.2024 »
03.01.2024 »
предишна страница [ 1/134 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Да се чуди човек от къде им идват такива мисли на акъла! И това ми било Финансисти! И едните и другите! Както казват: По делата щеги познаеш! Смачкаха тази държава! И искат Още!
0
 
 
Тази българска мумия слуша ли я някой?Крайно време е катто арменец патриот да го привлекат в Украйнската армия, за това става.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: