Ханке за въвеждането на еврото у нас: Помислете си добре! Ще има хаос, не ползи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
20:09 / 04.07.2021
2051
Наричат го “баща" на българския Валутен борд, бил е икономически съветник на президента Петър Стоянов, старши икономист при президента на САЩ Роналд Рейгън, а през 2018 година е обявен за един от 25-те най-влиятелни хора на света от World Trade Magazine.  Днес той е професор по приложна икономика към Университета "Джон Хопкинс“ в Балтимор. Гост в "Събуди се“ е професор Стив Ханке. 

- Професор Ханке, как бихте обяснили на един средностатически българин как ще се промени живота му, ако страната ни приеме еврото?

- Ние не знаем със сигурност и точно в това е част от проблема. Имаме система на Валутен борд, която беше въведена през 1997. Това спря хиперинфлацията в България и оттогава системата работи перфектно. Така че българите трябва да се запитат – защо Ви е да сменяте модел, който работи отлично? Защо? И това е ключовият въпрос. Отговорът е, че всички тези промени и разговори за влизане в еврозоната, всъщност са едно отвличане на вниманието от същественото. Тъй като правителствата в посткомунистическата епоха, се провалиха в решаването на най-големия проблем – корупцията.

Те игнорираха корупцията. Това важи и за България. Този план за присъединяване към еврозоната, е просто една пародия. Това дори не е план. Никой не казва какви са проблемите при Валутния борд, защото няма такива. И никой не казва какви ще са ползите, защото няма такива. Ще има хаос, не ползи.  Целият процес по влизането в еврозоната ми мирише на измама. Три са елементите, които най-силно ми намирисват – некомпетентност, нелегитимност и корупция.

- И все пак, много икономисти тук твърдят, че приемането на еврото ще донесе основно позитиви: стабилност, ниски лихвени проценти, по-висок кредитен рейтинг за държавата, повече инвестиции и по-високи доходи. 

– Никога не е имало официален доклад за това. Тези икономисти не знаят какво говорят. Те просто ви хвърлят прах в очите. 

- Заговорихте за отклоняване на вниманието от същественото, но в България сега управлява служебно правителство, чийто мандат скоро ще приключи. 

– Това е друга прекрасна измислица в България. Просто имаме кукловод, който дърпа конците. Името му е Борисов. Точка. Сега се осъществява точно това, което Борисов и неговите министри започнаха да правят посред нощ, когато COVID кризата избухна и всички бяха притеснени от вируса. Точно тогава те вкараха темата за еврозоната в играта.

Виж коментарите (8)

Още по темата (409):
27.04.2024 Обявиха кредитния рейтинг на България 
24.04.2024 Симеон Дянков категоричен: Финансовата политика на Асен Василев бутна България, затова не сме и в еврозоната
24.04.2024 Симеон Дянков: Нито БНБ, нито поредица финансови министри не обясниха какви са ползите от влизането ни в еврозоната
22.04.2024 Атанас Пеканов за България в еврозоната: Беше ясно! Няма да влезем на 1 януари 2025 г. и ето я причината!
22.04.2024 Politico: Руската пропаганда и инфлацията пречат на България да се присъедини към еврозоната през 2025-та
22.04.2024 Еврокомисар Джентилони потвърди подкрепата на Европейската комисия за приемане на България в Еврозоната през 2025 г.
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Meteo Balkans: Идват нови валежи. Има риск от наводнения, това мо...
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Рибарите по морето са много притеснени
Д-р Аспарух Илиев от Берн: Спрете с целуването на бебето и струпв...
Студентски стол в голям наш град стана хит: Предлага салата за 1,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).