Харалан Александров: Гешев се държа като политик и това е добро политическо поведение

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:43 / 15.05.2023
743
"Ефектен жест и героична идентификация, което е характерологична особеност на Иван Гешев.". Така антропологът Харалан Александров обясни в предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS днешната показана и разкъсана оставка от главния прокурор Иван Гешев на пресконференция по-рано.

Според него много по-важни са характеристиките и ролята на главния прокурор, които са заредени с конфликт по силата на овластеността на ролята. "Тази роля има силата да привлича и създава политическо напрежение. Тази пружина е натегната от много време", обясни Александров. "За всички е ясно какво се случва, когато една роля в правосъдната система е натоварена с политически очаквания. Главният прокурор се държи като политик, днес това беше много добро политическо поведение", допълни Александров.

Според политолога Милен Любенов е възможно днешното изявление на главния прокурор да се отрази на политическата ситуация в страната. "До голяма степен политическите процеси в България през последните десетина и повече години се случват непублично. Партньорствата в политическите задкулисия са нетрайни и това сме го виждали няколко пъти, включително и при фалита на КТБ. Сега същите хора, които инсталираха Гешев на поста, се опитаха да го свалят. Днес той обяви война на Бойко Борисов. ГЕРБ и ДПС, според мен, са скачени съдове", допълни политологът.

Той очаква компроматна война, но и реални действия от страна на прокуратурата.

Виж коментарите (0)

Още по темата (334):
26.01.2024 ВАС отхвърли и втората жалба на Гешев, че не е възстановен като прокурор след уволнението му
10.08.2023 Гешев обжалва пред ВАС отказите да бъде преназначен като прокурор, а след това да бъде гласувана оставката му
08.08.2023 Владимир Николов: Главен прокурор, изпразнен от съдържание, ще доведе до феодализиране на отделните райони в страната
20.07.2023 Бивш конституционен съдия: С действията си Иван Гешев е извършил ритуално самоубийство
19.07.2023 Правна комисия прие окончателно промени в Закона за съдебната власт
14.07.2023 Гешев отказа да бъде охраняван от НСО
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).