Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хеликоптерна площадка и свръхмодерна система за сигурност са част от проекта за тунел "Железница"
Автор: Екип Varna24.bg 13:47 / 20.02.2023Коментари (0)1324
©
Специални системи за сигурност са използвани при строежа на тунел "Железница", който е част от АМ "Струма". Внедрена е интелигентна система за управление на трафика, а при инцидент шофьорите ще могат да подават сигнал от аварийни SOS кабини.

"Железница" е най-дългият пътен тунел в страната, а за строителството му вече има издаден Акт 15.

Тунел "Железница" има две отделни тръби за движение в посока, а между тях има 6 връзки, по които да се пренасочват автомобили и пешеходци при възникване на тежък инцидент. Съоръжението е с вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, аудио и радио оповестяване.

"Също така тази централна система, която управлява всички тези 11 системи - скада, така наречена, тя реагира по всички сценарии, които могат да се получат в процеса на експлоатация и тази система я няма в другите тунели. Тя позволява както автоматично проиграване на тези сценарии включване на различни степени на безопасност, така и ръчно такова", обяснява пред БНТ инж. Красимир Найденов от Агенция "Пътна инфраструктура".

Според пътния експерт Диана Русинова може би за първи път е вложено толкова много старание при изграждането на подобен обект, така че в крайна сметка да се покрият всички европейски стандарти.

"Това, което ми направи впечатление - наистина много е мислено - два трафик контролни центъра от двете страни има, системите за реакция са две, два много големи генератора има, ако, не дай си боже, токът спре, за да могат да продължат тунелите вътре да се захранват, така че безопасно при авария хората да бъдат изведени живи и здрави. Аз пожелавам никога да не се налага да видим в пълен мащаб това, което е изградено като системи за сигурност, но в същото време мисля, че можем да бъдем една идея по-спокойни", смята Русинова.

Друга новост е, че видимите метални части в тръбата са от неръждаема стомана, което е оскъпило проекта, но гарантира дълготрайното им използване. Има още дренажни и отводнителни системи, а близо до изхода на тунела, посока Кулата има и хеликоптерна площадка.

За първи път у нас на инфраструктурен обект е изградено подобно съоръжение. Целта е да има възможност да се осигури място, където да кацне медицински хеликоптер за бърза реакция при възникване на евентуален тежък инцидент в региона.

Засега не е ясно кога тунел "Железница" ще може да се използва, тъй като все още не са разчистени свлачищата, които са и от двете му страни по трасето на АМ "Струма". Прогнозите са поне едната тръба да се пусне в експлоатация през лятото.



Още по темата: общо новини по темата: 41
20.02.2024 »
20.02.2024 »
20.02.2024 »
20.02.2024 »
30.05.2023 »
19.05.2023 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: