Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хиляди българи отпадат от системата на ТЕЛК заради новите правила
Автор: Екип Varna24.bg 10:44 / 18.03.2019Коментари (8)3058
©
Хиляди българи отпадат от системата на ТЕЛК заради новите правила за издаване на решенията за инвалидност. Те са в сила от август миналата година и много хора, които досега са получавали пенсия, вече няма да могат да я вземат заради новата методика на изчисление на процента нетрудоспособност. Така хора, които са здрави пред ТЕЛК, реално остават "зад борда" – и в социален, и в икономически план.

Такъв е случаят на 55-годишния Галю Иванов. Преди 3 години той получава първия си инфаркт, малко след като е съкратен от кораборемонтния завод във Варна. Така стига до първия си ТЕЛК. През 2011 г. обаче инфарктът го покосява отново и се налага да се направи стент. От 13 години Галю взима инвалидна пенсия.

"Тогава беше 80% инвалид за една година, след това процентите станаха 50. Въпреки това получава пенсия", казва съпругата му Невяна Иванова. От ден обаче вече няма право на нея, тъй като заболяването му - стенокардия, е предвидено като 40% нетрудоспособност в новата наредба за ТЕЛК.

Преди 3 години, когато е минавал за последно ТЕЛК, в решението е записано 51% нетрудоспособност, отбелязани са и 10% нетрудоспособност заради развит диабет. От ТЕЛК казват, че според новата наредба, ако не присъстват поне 50 % по една от всичките 2-3 болести, оставаш без пенсия. От август разликата била, че се гледат систуалната и диастулната функция от ехографията. "Когато има диастулна дисфункция е 40%, което е нищо и няма пенсия вече, а когато и систулна – тогава може да бъде и 50% или повече, в зависимост от застоя и от сърдечната недостатъчност", казва д-р Анелия Колева, председател на ТЕЛК.

Съпругата на Галю споделя, че така се оказва, че той е без пенсия, макар че заболяванията не са намалели, а са се умножили след установяването на захарен диабет. Лекарствата трябвало да продължава да пие доживот. "Промяна към по-добро няма да има. Промяна има само, че го лишават от пенсията, поне е спокоен, че каквото и да се случи – лекарства има. Всъщност сега трябва сам да си плаща здравните осигуровки, защото те спират, след като няма тоя ТЕЛК", допълни Невяна.

Решението сега е Галю да се яви пред Националната експертна лекарска комисия, където да докаже, че заради заболяванията нетрудоспособността му е над 50%.

Източник: Нова тв








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.03.2019 г.
0
 
 
Трябва някой, като Брентън Тарант да влезне в телк и да ги помлее тези продажни, корумпирани нещастници.
Aнонимен
на 19.03.2019 г.
0
 
 
То и аз съм със стенокардия и стент плюс поликистоза, но и по старите правила не ми дадоха и 50%! С тези заболявания на практика не мога да работя нищо. Нито физическа работа, нито във вредна среда, нито подложена на стрес. А и на 60 г. кой ще ме вземе??? Когато ти орежат процентите не оставаш само без пенсия, но и не можеш да се възползваш от квотата за хора с увреждания, която налагат на работодателите. И какво трябва да направиш?!
0
 
 
Е, вижте го само. Та той се пръска по шевовете. Диабет и инфаркт... значи обича добре да си похапва. Цял живот не си е гледал здравето, сега затова аз ли трябва да го издържам?
+1
 
 
Моля, дайте поне един конкретен пример с циганин, останал без ТЕЛК "заради новите правила".
-4
 
 
а на бас че няма да остане без пенсия :) .... а пък ако и комисията докаже че е работоспособен да ходи да си търси работа :)
Aнонимен
на 18.03.2019 г.
+2
 
 
ГЕНОЦИДА над българите! Осъществяван от антибългарската колониална администрация,наречена партия шайката ГЕРБ!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: