Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
јнализи
¬арна
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
’ил€ди пътуват всеки ден до ¬арна заради по-добро заплащане
јвтор: ≈кип Varna24.bg 16:16 / 28.08.2020 оментари (76)989
©
ѕоне 100 000 души пътуват всеки ден до друго населено м€сто, за да изкарват хл€ба си. ¬ —офи€ средно дневно влизат за работа от съседни агломерации около 17 000, останалите големи градове също са магнит за работещите, показват данни на общините, цитирани от "ћонитор".

—ектор енергетика, големите икономически зони, както и морските градове привличат огромен брой служители.  ъм ¬арна и Ѕургас вс€ка сутрин отиват по 10 000 от околните насели места. —тара «агора, –аднево и —евлиево заради големите “≈÷-ове и индустри€ са също притегателни центрове.

ѕребро€ване на —толична община на влизащи и излизащи показва 17 000 души, идващи от други населени места. —амо от ѕерник бро€т им е 11-12 хил. души или всеки десети жител на близки€ до столицата град с население 120 000 души по данни на ≈вростат за 2019 г.

ќт другите близки градове най-много работещи идват от »хтиман, —воге, —амоков,  остинброд, ƒрагоман и др.

—езонните работници в столицата през л€тото стигат до 42 000 души, през зимата са около 15 хил., показват още данните на столицата. ѕосто€нно работещи в —офи€, които по адрес са от провинци€та, варират между 110-130 хил€ди.

”спехът на “раки€ икономическа зона в привличането на работещи от региона е €сно видим Ц жители на пет общини се стичат в заводите в индустриалната зона, за да работ€т.

ќсвен с автомобили, работещите се придвижват с автобуси и влакове. ѕрез пандеми€та бро€т на пътуващите намал€ва за сметка на личните коли. —татистика на Ѕƒ∆ показва, че най-натоварени крайградски маршрути по железопътната мрежа са участъците около —офи€ - до ѕерник, —воге, по направление —офи€ Ц »хтиман Ц  остенец. ќколо ѕловдив най-много работещи пътуват до ѕловдив от јсеновград и ѕазарджик. “ова са и направлени€та, по които пътуващите най-често избират да ползват абонаментни карти Ц между 40 и 50% от всички пътници в изброените участъци са с абонаментни карти, коментираха от Ѕƒ∆.

—редно пътуващите за ден между —офи€ и ѕерник са 5500, малко над 5 хил. са между —офи€ и —воге,† двойно по-малко между  остенец и столицата.

≈дна от крайградските линии с много пътници е ѕловдив Ц јсеновград и обратно Ц 3400. ¬озещите се с влака ѕловдив Ц ѕазарджик и обратно са 1200. ѕредставените данни са от продажбите на превозни документи през месец юли 2020 г. ¬ сравнение с месец юли миналата година от железниците отчитат общ спад от средно 15% за превозените пътници в крайградските маршрути.

јко за пътуващите работещи има данни в общините, то националната статистика представ€ данни за миграци€ на населението, но без причините. ѕоследната подобна е 2013 г. и включва миграци€ с причини като препитание, бракове, преместване с родители и други. “акива данни Ќ—» ще предостави следващата година, когато ще се проведе пребро€ване на населението. Ќ€колко години отне да се наложи едно допълнение в отчетността на сключените трудови договори, предложено от Ѕългарска стопанска камара.

¬ момента в Ќјѕ и Ќќ» има такава информаци€ за вс€ко едно работно м€сто, на което е нает човек на трудов договор, защото има и работни места, на които не са наети лица, а са самонаети лица, семейни работници, заети в неформалната икономика. Ќо статистиката ги отчита като заети, защото при проучвани€та ги хващат, че работ€т, но често работ€т без договор. Ќо от 2018 г., когато се об€в€ва сключени€т договор за конкретното работно м€сто, се об€в€ва и в кое населено м€сто е то.

Ќаличните данни за миналата година показват, че вътрешната миграци€ в Ѕългари€ не е насочена само към —офи€.

’ора се мест€т от село към град, после към по-гол€м град, към столицата и накра€ към чужбина. ѕон€кога обаче и софи€нци се мест€т в други градове. Ѕългарските градове, които увеличават населението си, имат два общи белега - приток на инвестиции и откриване на нови работни места. ¬ ѕловдив най-големи€т магнит за преселване е икономическата зона У“раки€", в шуменската индустриална зона също се откриват нови производства, а в област  ърджали освен новите заводи, предимно за автомобилни части, високи заплати дава и мината за злато до  румовград.

ѕоследната статистика от 2013 г. показва, че миграци€та заради посто€нна и временна работа са около 8000 души. ƒори за тогавашни€ период цифрата е малко подценена като число, см€та ƒимитър Ѕранков, зам. - председател на Ѕългарска стопанска камара. Ќо има други по-сериозни причини, които са с повече хора Ц това са брак, образование, преместване при или с родители и други причини, които не са упоменати.  ато ц€ло имат много по-гол€м относителен д€л.  оето е об€снимо, казва Ѕранков, у нас има много ниски коефициенти на вътрешна трудова миграци€.

»ма много случаи в енергетиката като —тара «агора -† притегателен център за работещи от ’асково, от ѕловдив или от селата, за да работ€т в областни€ град. Ќе само мините, но и всички обслужващи дейности, услуги и фирми, които се занимават в този комплекс. “акива точки има много Ц там, където се съхрани съответната индустри€ и енергетика, най-вече са притегателни точки, коментира още зам.-председател€т на работодателската организаци€.

“акъв обмен има още от началото на прехода в —евлиево. ћного хора от √аброво и в момента работ€т в —евлиево или се преселиха да живе€т в —евлиево заради работата си. ј≈÷ " озлодуйУ също е такъв пример. ƒруг такъв секторен център, но за временна заетост, е туризмът. “очно в най-големите морски общини са и най-големите числа на временна заетост. ƒруг такъв сектор е строителството.ќще по темата: общо новини по темата: 70
29.11.2020 »
23.11.2020 »
16.11.2020 »
06.10.2020 »
14.09.2020 »
08.09.2020 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
Ќеграмотни шимпанзета с по 4 грешки в изречение и мързеливи като некадърните си бащи не тр€бва да взимат повече от 600лв заплата.
0
 
 
«а какво излезнах по јвстри€ щото плащат по500 лева, нали живе€ в то€ град, ако беше така н€маше да ход€ никъде само името му, позор.
0
 
 
«аради "по-доброто" заплащане?!? рЯШАрЯШАрЯША
—подели какво😊 ново....
на 30.08.2020 г.
0
 
 
’аха рЯ§£рЯ§£рЯ§£ то пък едно заплащане...
0
 
 
Ќавс€къде вече дават 800 лева, но не дават чис въздох спойствие парко м€сто трафик ето това е ѕловдив.
0
 
 
јми ,всичко е така скъпо че просто където и да отидат хората да работ€т е добре дошло без пари не може да се живее ,все пак сме живи хора ,толкова е скъпо всичко че човек тр€бва да работи поне на две три места и то почасово ,иначе с 700 лв са до никъде ...пълен кошмар за български€ народ
0
 
 
«ащото по селата н€ма работа иначе 800 лева
0
 
 
»ма милиарди за крадците на власт!ƒруго???
 оментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ƒекември 2020 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
¬иж още:
јктуални теми
√рипна епидеми€ обхвана страната
ѕарламентарни избори 2021 г.
ѕребро€ване на населението 2021 година
¬инетки 2020
“¬ и шоу сезон 2020/2021 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ¬арна и региона.
e-mail:
јнкета
 ак се справ€ ќбщина ¬арна с овлад€ването на последиците от проливните дъждове?
ћного добре
ƒобре, но можеше и по-добре
Ќе се справи
ѕълна трагеди€

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
≈кип
ѕравила
¬арненци във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2008 - 2019 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Varna24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Varna24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: