Хирург светило върна мъжествеността на 5 момченца

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
14:41 / 17.11.2016
1313
Председателят на Световната организация по детска хирургия проф. д-р Девендра Гупта посети УМБАЛ "Свети Георги", където от началото на настоящата седмица провежда консултации, операции и лекции със студентите на Медицински университет - Пловдив.

За четири дни проф. Гупта е консултирал няколко вече оперирани малки пациенти на университетската болница в Пловдив и е оперирал 5 деца на възраст от 1 до 5 години. Преобладават случаите на хипоспадия - вроден дефект на уретрата и пениса, при който отворът на уретрата вместо на върха на пениса се намира на друго място. Момченцата вече имат нормални полови органи. На практика те са уринирали като момичета. Чрез сложна пластика индийският лекар, смятан за светило в своята област, е върнал мъжествеността им.

Това е висш пилотаж в детската хирургия, обясни проф. д-р Пенка Стефанова - началник на клиниката по детска хирургия. Също така проф. Гупта е консултирал случаи на атрезия на хранопровода и ано-ректални аномалии.

На лекция, продължила повече от два часа, вчера проф. Гупта е обсъдил със студенти въпроси, свързани с детската хирургия. Той отбеляза, че е останал очарован от ентусиазма и желанието, с което младите хора подхождат към професията.

Проф. Гупта разказа за предизвикателствата пред детската хирургия в световен мащаб. По думите му 3 млрд. от световното население са деца, но едва 10% от тях имат достъп до качествени услуги и високотехнологични центрове. Съсредоточаването на високите технологии и квалифицираните специалисти на места като САЩ, Европа, Сингапур и Япония е причината 90% от децата да не могат да получат нужните медицински грижи, уточни той. Именно на липсата на детски хирурзи в повече от 60 страни се дължи високата детска смъртност в райони като Южна Африка.

Други предизвикателства пред детските хирурзи, които проф. Гупта изброи, са липсата на специализирани детски болници в две трети от страните по света, недостигът на човешки капитал за проучвания в областта на детското здравеопазване и т.н. 

По думите му 2% от децата в света са с вродени аномалии, като при 0,1% те са толкова сериозни, че са нужни животоспасяващи операции веднага след раждането. Ето защо основната цел на Световната организация по детска хирургия е да развива детската хирургия по цял свят и да я направи достъпна за всички деца, които се нуждаят от нея.

Проф. Гупта разказа, че посещава България за пръв път, но обеща, че това няма да е последната му визита. Той уточни, че е останал очарован от прекрасния Пловдив, а също от дружелюбните и гостоприемни хора.

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Хиляди хора от цяла България ще бъдат облагодетелствани
Кольо Колев: Избирателят търси тояга, с която да накаже тези, кои...
Азерите могат да ни доставят допълнително природен газ, имат инте...
Станислав Балабанов: За нас винаги номер 1 са били българските гр...
Тома Биков: Готови сме да спечелим изборите категорично
Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).