Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хисарския поп: Искам да умра на сцената, докато свиря и пея
Автор: Екип Varna24.bg 09:08 / 25.08.2020Коментари (0)1183
©
"Искам да умра на сцената, докато свиря и пея. Така си представям края на живота си, а не да се залежавам вкъщи и да съм безпомощен". Това заяви в откровена изповед пред "България Днес" легендарният изпълнител Хисарския поп. 78-годишният Димитър Андонов, както е истинското му име, имал все повече болежки през последните месеци.

"Много ме мъчат коленете, болките са силни и затова се лекувам. Но няма да се оплакваме. Ако все мърморим, лошотията ще се засилва. Затова ще мислим за хубавите неща. Здравето е най-важното, но трябва да мислим и за другите неща от живота - да оставим нещо след нас. Това е причината да продължавам да пея и да творя", добави философски изпълнителят на вечния хит "Дай си сърцето".

Хисарския поп се похвали, че е бил изключително продуктивен по време на пандемията и е успял да композира... 120 нови песни. Бройката звучи внушително, но за Андонов това е нещо нормално, защото той е свръхпродуктивен в звукозаписното студио. "Коронавирусът не ме спря, не бях в изолация. Имах изяви, а през останалото време пишех песни. Много съм доволен от творбите си, мога веднага да ги запея", каза още пред вестника певецът от Хисаря.

"Ще спра да се занимавам с музика, когато очите ми се затворят. Дотогава ще продължавам да го правя. Често ми се случва нощем да се събудя и някоя мелодия да ми е в главата. Веднага ставам и я записвам. Така с много труд през годините вече имам над 800 песни в репертоара си", разказа Хисарския поп.

Преди година легендата на родната музика преживя една от най-големите трагедии в живота си - съпругата му Мария почина, след като двамата бяха заедно повече от 50 години. "Тя беше най-големият ми критик. Правя песен в звукозаписното студио и първо тя я слуша. Казваше ми: "Андонов, това ми харесва", и едва тогава популяризирах песента. Много ми липсва, но животът продължава. Имам деца и внуци, които сега са голямата ми радост. За тях живея", откровено призна пред вестника Хисарския поп. Сега няма кой да оценява новите му песни, но той се чувства по-добре и открива смисъл в живота.

"Нека още дълго време се знае кой е Хисарския поп и хората да не ме забравят. А аз ще продължавам да правя стойностни песни", категоричен е Андонов.

Андонов е считан за един от основателите на попфолка в България. През 80-те години на миналия век в Хисаря се заражда легендата за Хисарския поп - свещеник, прогонен да се скита по пътищата на България, който пее своите песни, забранени от социалистическия режим по това време. Началото на своята музикална кариера поставя с кражба на пари от родителите си, с които си купува акордеон. Сам се учи да свири на него - слуша изпълненията по радиото и ги повтаря. Прави записите си сам, с техниката в дома си, а тайно на приятели раздава аудиокасети с изпълненията си.

През 1983 г. нелегално издава първата си аудиокасета, разпространявана от ръка на ръка. Хитове от нея са песните "Елена, Елена", "Една цигара", "Дай си сърцето", "Обичам те", "Звезди ли искаш да ти свалям" и "Аз от тебе спомен нямам".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: