Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хитра българка завъртя жестока COVID схема в САЩ! Успя да източи над 500 000 долара
Автор: Екип Varna24.bg 13:23 / 17.09.2022Коментари (0)1439
©
Двама българи от Мъртъл Бийч, Южна Каролина, бяха осъдени на затвор за източването на над 500 000 долара от COVID помощи, предвидени за студенти, а трети получи условна присъда, съобщава БГ ВОЙС.

Престъпната група е била от едно семейство и използвала данните на студенти от България, които са били на летни бригада в САЩ. Те давали по 100 долара долара на случайни хора, отново българи, намерени в интернет, за да откриват сметки на тяхно име, през които парите били източвани.

48-годишната Дона Каракацани е известна в Бяла Слатина като Йорданка Костадинова. Седесарката, която е родена през 1973 г., е позната от първите дни на прехода, когато била наричана с подигравателното "Мис демокрация“.

Източник от Бяла Слатина твърди, че фамилията й Каракацани е вдъхновена от каракачанските корени на дамата, която за кратко е била и шеф на бюрото по труда в Борован /съществувало по онези времена/.

Преди години емигрира в страната на неограничените възможности, като заедно с нея за Щатите тръгва и синът й Иво Иванов, който е един от тримата обвиняеми в аферата. Профилът на Иво в социалните мрежи още е активен, докато този на Каракацани е изтрит.

Българското семейства взимало данните на младежи, дошли в САЩ на бригада с J-1 виза, с обещания, че ще им възстановят данъците, след което обаче използвали документите им, за да получат отпуснатите от федералното правителство пари за COVID помощ на учещите се в Америка.

Такива обаче не се полагали на българите които не са жители на САЩ. Именно и така започнала да се разплита схемата.

48-годишната Дона Каракацани е осъдена на 2 години затвор, синът й Иво Красимиров Иванов, на 29 години, беше наказан с година и половина зад решетките, а 54-годишният Тодор Милков Стоенчев, съпруг на Каракацани и втори баща на Иванов, получи условна присъда от 5 години. Неговата роля в схемата е била съвсем малка. Всичко се е въртяло от майката Дона и сина й Иво, които са били мозъците на престъпната организация.

48-годишната Дона Каракацани е осъдена на 2 години затвор, синът й Иво Красимиров Иванов, на 29 години, беше наказан с година и половина зад решетките, а 54-годишният Тодор Милков Стоенчев, съпруг на Каракацани и втори баща на Иванов, получи условна присъда от 5 години. Неговата роля в схемата е била съвсем малка. Всичко се е въртяло от майката Дона и сина й Иво, които са били мозъците на престъпната организация.

След разговори с Иво Иванов Александра намира друга фирма, която да й изготви данъчната декларация, и я пуска по пощата. Няколко месеца по-късно обаче във фирмата получават писмо от IRS, че Александра дължи 2000 долара данъци.

"Свързах се с тях, обясниха ми, че има двойно подаване на данъчната декларация, от което първата е подадена онлайн, втората е подадена писмено“, казва Александра.

Александра иска т.нар. Tax Return Transcript, който показва какво се случва с данъците й. От документа, който предостави на BG VOICE, се вижда, че по сметка в банка Wells Fargo в САЩ са преведени около 2000 долара, от които 1000 са за студентски кредит от помощите за COVID-19. Александра обаче няма право на такъв, защото не живее в САЩ.

Тя не е единствената – данъчните власти са получили над 174 оплаквания срещу Иво Иванов и неговата фирма IV Tax Service.

Криминалното разследване на IRS започва след подаден сигнал в полицията на Хори каунти, Южна Каролина, на 1 април 2020 г. Според доклада Иванов подал от Мъртъл Бийч фалшива данъчна декларация (форма 1040), използвайки чужди лични данни.

В оплакването до полицията се споменава още, че стотици студенти, които са били на J-1 виза в САЩ, са били измамени.

"Данъците са ми били преведени още на 24 февруари. Аз се свързах с него някъде около 5-7 февруари. Те вече са били преведени в банкова сметка, която не е моята, и съответно калкулацията, която Иво ми беше изпратил с преведените пари към моя SSN, са с разлика над 1000 долара и аз дотук още нищо не съм видял от тези данъци. И той е върнал повече, отколкото по принцип е трябвало да бъдат върнати към моя сошъл секюрити номер“, разказва пред BG VOICE друг потърпевш – Мартин Бояджиев.

Разследването се води съвместно от IRS и от Държавния департамент. Българските власти също са сигнализирали американските данъчни, че срещу Иванов има подадени 33 сигнала в България.

До момента разследването на IRS е намерило общо 189 подозрителни данъчни декларации, подадени от IP адреса на Дора Каракацани.

Пощенска кутия в Мъртъл бийч, наета от Каракацани, е свързана с 543 подозрителни данъчни декларации. Пощенска кутия на името на Иванов е свързана с други 174 подозрителни данъчни декларации.

Според съдебните документи поне 68 сметки в 16 банки на имената на 14 души са използвани да получават върнати данъци и стимулни чекове. Между февруари 2019 г. и януари 2021 г. повече от 530 000 долара са депозирани в сметките. Между май 2019 г. и август 2020 г. над 118 000 долара са депозирани в сметки на Стоенчев.

IRS са разпитали седем български студенти, които са били в САЩ на лятна бригада.

"Ние имаме група на пострадалите, общо взето, има над 60-70-80 човека. Другите хора също са се свързали с прокуратурата и те всички са се обърнали към IRS“, казва Мартин Бояджиев.

Разследването продължи повече от година преди арестите преди 10 месеца. Съдът първоначално пусна Каракацани под гаранция и с гривна, защото има дете, за което трябва да се грижи. По-късно определиха гаранция за Стоенков и Иванов от 75 хиляди долара.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: