Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хотелиер от морето скочи срещу държавата заради липсата на персонал
Автор: Екип Varna24.bg 10:58 / 22.05.2024Коментари (7)1454
© Plovdiv24.bg
Все повече готвачи от Турция избират Българското Черноморие като място за работа през летните месеци. Хотелиери отчитат, че те са изключително добре подготвени - с натрупани знания и стаж, най-често в турските курортни селища. Това каза в интервю за БТА заместник-председателят на Управителния съвет на "Съюз на собствениците - Слънчев бряг" Елена Иванова.

"Тези хора са много добре обучени, имат практиката. Турция има прекрасни училища за подготовката на такива кадри за туризма. Изискванията за заплащане при тях не са много по-различни от тези, които има българският персонал с такива умения", коментира тя.

По думите ѝ някои от хотелите в курортния комплекс отвориха по-рано през тази година, а ръстът на ранните записвания предвещава много добър летен сезон.

"След ковид пандемията обикновено сравняваме резултатите с тези от 2019 година. Ние досега не успявахме да ги достигнем. Надеждата ни обаче е, че тази година това най-накрая ще се случи", посочи Иванова. Тя добави, че браншът в най-големия ни курортен комплекс е успял да посрещне гостите си по време на Великденските празници само с персонала си от България, но проблемът с кадрите все още е налице и се задълбочава с всяка изминала година.

"Но той не е само проблем в туризма, а в цялата ни икономика. Прибягваме към "внос" на работници за поредна година и разширяваме държавите източници на такива кадри. В началото започнахме с Украйна и Молдова, а след това продължихме с Казахстан, Узбекистан и Непал. Имаме и предложения от Виетнам. Ние разчитаме на тези работници. Все още обаче се сблъскваме с огромни проблеми при наемането на хора от трети страни.

Процедурите се забавят изключително много - като започнем от Агенцията по заетостта, където напоследък се забързаха, преминем през отделите по миграция и ДАНС заради дългите визи, които ние трябва да осигурим за част от работниците и стигнем до Министерството на външните работи и респективно консулските служби, където особено се забавя получаването на съответната виза. Аз конкретно като хотелиер очаквам 80 човека. До момента имам само двама пристигнали от Турция. 80 одобрени кандидати от Турция, Узбекистан и Непал все още ги няма", посочи още Елена Иванова.

Тя уточни, че повечето от хората, които пристигат от чужбина в българските курорти, са нискоквалифицирани работници. За висококвалифицирани кадри работа има и хотелиерите не срещат трудности да намерят такива в България.

"В страната ни има достатъчно мениджъри в туризма, средните и висшите училища подготвят достатъчно кадри. Разбира се, обектите са много и имаме нужда от още, но хотелиерите не назначават чужденци на управленски позиции. Имаме и много българи, които се прибират от чужбина за летните месеци и започват работа като ръководители в сферата на туризма.

Най-оптимистичният вариант е държавата да разбере много ясно, че ние без кадрите от чужбина ще загубим бизнеса си. Ние разчитаме на тези работници. Процедурите трябва да бъдат така изпълнени, че ние да получим работниците си в кратки срокове. Какво се случва в момента? Ние кандидатстваме от януари и все още не сме приключили - това е почти половин година", каза още хотелиерът.



Още по темата: общо новини по темата: 267
15.06.2024 »
15.06.2024 »
15.06.2024 »
15.06.2024 »
15.06.2024 »
15.06.2024 »
предишна страница [ 1/45 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
АБЕ,ТЕЗИ ХОТЕЛИЕРИ МНОГО НА СЕРЕОЗНО СА ВЗЕХТИ,ФАЛИРАЙТЕ МНОГО ВАЖНО БОКЛУЦИ...
+2
 
 
а на мен кога ще ми дадат субсидии-тези като изкарат 9 млн тази година вместо 10 и го броят за загуба 1 млн,а не за печалба 9
+3
 
 
Цялата работа е че "бизнесмените" хотелиери искат точно на тази дата да вземат хората и точно на оначи дата да ги освободят, за да не се набутат. Ако си ги вкарат месец по-рано сигурно ще фалират като дадат една заплата в повече. Когато правиш тънки сметки не ти е виновна държавата.
на 22.05.2024 г.
+1
 
 
Защо не обучиха бежанците които настаниха да работят за тях
+5
 
 
Тия хотелиери много почнаха да реват за всичко, държавата да им дава субсидии, държавата да им намаля ддс разбираш ли щото са хотели, държавата да им плаща луди пари че настанили бежанци... Сега какво става бежанците свършиха няма кои да дава пари на готово и няма кои да ви работи за без пари и минимално осигуряване? Държава да ви внесе китайци да ви работят за кора хляб и осигурено спане ли? Ми защо не отидете в някоя ес държава в която туризма процъфтява и има винаги туристи и не питате колко взима един готвач, сервитьор, рецепционист? Защото аз познавам такива хора които работят в този бранш от години и взимат между 3500-8000 евро зависи какво точно работят. Тука какво е обещанието? Осигурено спане в няква мизерна дупка, осигуровки 70% няма а тия дето дават е минималната и 1000-1500лв. ? Робувай като луд по 12 часа 2-3 месеца изкарай едни 4 хиляди лева като половината са отишли за тоя период ама според мен всички ще отидат и след 3 месеца ще ти кажат айде ходи се чукай не ни трябваш повече и ти пак си без работа и без пари ?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Хороскоп за деня
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: