Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Хотелиерите: Няма изход, никой няма да издържи затворен втори сезон
Автор: Екип Varna24.bg 12:38 / 12.03.2021Коментари (2)1756
© Varna24.bg
Хотелиерите по Българското Черноморие се чудят дали да отворят от месец май. Засега няма никакви резервации за началото на летния сезон. Румънски туристи също не се очакват покрай Великден и майските празници ако не бъдат премахнати PCR тестовете, с които се оскъпява почивката им, заяви за TravelNews Атанас Карагеоргиев, собственик на хотели в  Св. Константин и Елена.

"Реално прогнозите за сезона не са добри и оптимистични, каквито някои колеги правят. Всички резервации, които някои имат, са във виртуалното пространство", коментира той.

В Златни пясъци нагласите са всички да отворят хотелите, но не е ясно откога.

"Няма изход и трябва да се отваря, защото никой не може да издържи затворен втори сезон. Ще започнат фалити“, смята Георги Щерев, председател на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци и председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Той също отбеляза, че има някакви резервации за Великден от румънците, но са само на книга. Други ранни резервации за летния сезон няма.

В Слънчев бряг е същото положение и не се зная кога ще отворят.

"Индикации има само от туроператорите от Израел, че може да започнат да водят туристи през летния сезон, защото се очаква да бъдат ваксинирани до края на март", обясни Пламен Копчев, председател ня Съюза на собствениците в Слънчев Бряг.

"В Англия също върви добре ваксинацията и може да тръгнат да пътуват. Копчев очаква раздвижване и евентуален бум само в средата на лятото. Друг проблем за стартирането на сезона е липсата на полети и чартъри до морето", подчерта той.

Хотелиерите настояват държавата да ги подпомогне с 30% от спада на оборота.

Необходими са целеви компенсации, тъй като до момента за този сектор такива липсват. Според Георги Щерев трябва да се създаде специална схема за подпомагане на хотелиерите, защото всички останали в туризма получиха помощи. По този начин местата за настаняване в дестинациите, които бяха по-малко засегнати от кризата ще получат и по-малки компенсации.

Повече средства трябва да има за най-пострадалите сезонни (летни и зимни) и градски хотели. Спадът в Златни пясъци е един, на юг от Бургас е друг, а някои там дори имат ръст през 2020 г. СПА хотелите вероятно също нямат сериозен спад, каза Щерев. От БХРА са против да се дават еднакви средства на всички. Положението е най-лошо в градските хотели, които имат заетост от 2 до 12 стаи на ден.

"Персоналът е повече от гостите“, коментира Щерев.

Никаква помощ не сме получили, защото реално не забраняват дейността ни. Отложиха ни само кредитите с 6 месеца, подчерта Атанас Карагеоргиев.

Той описа положението като изключително тежко. По отношение на ваксинирането на персонала също нищо не се случва от страна на държавата. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова поиска приоритетно ваксиниране на служителите пред щаба, но здравните власти не са предприели действия. Според Карагеоргиев няма да има западни туристи ако не се рекламираме като сигурна дестинация и персонал, който ще бъде ваксиниран.

"Хората ще тръгнат да пътуват до дестинации ако знаят, че има ваксиниран персонал в тях“, отбеляза той. За сравнение, Турция и Гърция вече си правят реклама като сигурни дестинации.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Щом искате да работите настоявайте да се внасят ваксини и да се всксинират хората. Друг изход няма.
+1
 
 
Щом клиентите издържат на развалената храна и се връщат и Вие ще издържите.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: