Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Христина Богданова радва публиката в Карлово с разкази от рода на Левски
Автор: Цвети Тончева 08:18 / 17.02.2024Коментари (0)1231
©
Цялата седмица от 12 февруари до 19 февруари в Карлово с различни събития  отбелязваме 151 години от гибелта на Васил Левски. Това разказа за "Фокус" Дора Чаушева, директорът на Национален музей "Васил Левски" в Карлово.

"На 12 февруари с художествена изложба учениците от средно училище “Васил Левски" започнаха своята седмица посветена на Васил Левски. Традиционно те организират много прояви, на 14 имаше спортно състезание, междуучилищно, “Лъвски скок" и  литературен салон, на който бяха представени творбите, които са участвали в конкурса за есета. Спектакъл имаха и в началния етап на образование в училището на 15 февруари, в зала “Васил Караиванов" “Словата на Апостола". 

На 18 февруари те ще приключат своята седмица с тържествения спектакъл “Моят Васил Левски", възпоменателен спектакъл, с който те ще зарадват отново карловската публика и гостите на Карлово", разказа още Чаушева.

Двата музея в Карлово - Национален музей "Васил Левски" и Историческият музей в Карлово също участват в тази седмица.

"В нашия музей на 17 февруари ще организираме една среща-разговор с Христина Богданова, потомка на сестрата на Васил Левски Яна. А на 19 февруари ще представим една изложба графики на карловския художник Дечко Тодоров, която сме озаглавили “В студ и в мраз", по темата на една от неговите произведения. В Историческия музей на 16 февруари бе представена изложба с документи на Васил Караиванов, един от най-близките помощници на Васил Левски в Карлово, първи братовчед на Васил Левски и активен деец не само в революционното дело преди Освобождението, но в историята и следосвобожденско Карлово, предоставени от неговия потомък Стефан Караиванов. За всички гости, за всички карловци на 18 февруари вечерта ще бъде традиционната възпоменателна церемония на площада с паметника на Васил Левски. И на 19 февруари от 11 часа отново възпоменателен митинг-поклонение с поднасяне на цветя ще има пред паметника на Васил Левски.

"Надяваме се, че тези две събития, които и нашият музей предлага, ще бъдат интересни. Винаги Христина Богданова е радвала публиката с един интересен разказ, който съдържа обичайно спомените, които са съхранени за Васил Левски в рода. А изложбата, която ще представим на Дечко Тодоров, също вярвам ще заинтригува посетителите, която ще бъде съчетана и с представянето на мултимедия на един интересен проект, който беше осъществен основно от неговата дъщеря Невена Тодорова в едно от софийските училища, където тя работи. Те са използвали интересни материали, които са от неговия архив, свързани с разработването на стенописа му “Епопея на забравените"", добави Доря Чаушева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Природни стихии
Мигранти и бежанци
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: