И Петър Стоянов бил в топла връзка с КТБ!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
17:21 / 21.05.2015
2283
Оказва се, че Иван Костов далеч не е единственият висш политик, намазал от парите на банкера Цветан Василев. Тефтерчетата с посещенията при собственика на фалиралата банка разкриха топла връзка с президента Петър Стоянов (1997-2002 г.), съобщава "Уикенд".

Отношенията между Цветан Василев и Петър Стоянов са доста близки, защото Корпоративна търговска банка се нарежда сред първите спонсори на годишната среща на фондацията на Петър Стоянов "Център за глобален диалог и сътрудничество" през 2013 г. във Виена. Това е документирано на сайта на международната неправителствена организация и може да се види в интернет. Стоянов е и сред първите, публично подкрепили Николай Бареков в ролята му на политик.

В контакта между президента и банкера сериозно място заема и международният аферист Стамен Станчев - генерален директор на фондацията на Петър Стоянов. Той самият се прочу, след като в Румъния преди време го осъдиха на 11 години затвор, по-късно намалени на 5. Той, обаче, потъна в нелегалност и Интерпол го обяви за международно издирване с червена бюлетина, както се издирват тежки криминални мутри.

Отбелязани са пет визити на президентския човек при фалиралия банкер в списъците, които бяха публично оповестени. Първото посещение на Станчев в КТБ е на 5 юни 2013 година, а второто - няколко месеца по-късно - на 17 септември. През същата година във Виена се провежда и годишната среща на фондацията на Петър Стоянов. Няма начин по време на визитите Станчев и Василев да не са договаряли спонсорство.

По време на двете посещения на Станчев в централата на КТБ влиза и бившият депутат от СДС и активист на РЗС Димитър Абаджиев. Тогава той е все още в работната група за газопровода "Набуко" в Брюксел. По това време Стамен Станчев е и международен консултант на банката "Креди Суис Фърст".

Сержантът от Горна Малина Стамен Станчев израства до тежък бизнесмен, знаейки 5-6 езика и използвайки безспорния си нюх да си намира покровители в сянка. Въпреки че се издирва от Интерпол, за президента Стоянов той явно е ключова фигура.

Официалната визитка на Стамен Станчев го описва като съветник на големи мултинационални компании. Той се легитимира и като инвеститор в енергийния сектор.

Консултантът, обаче, е забъркан в скандали още от началото на прехода. Военният сержант не е работил нито във военното, нито в цивилното разузнаване. Първата му жена е била учителка, а баща й шофьор на първия секретар на БКП в Ловеч.

Още през 1991 година Станчев си регистрира частни фирми. Основният му бизнес е търговия с горива. Той купува първия танкер в България и прави първия терминал за разтоварване на петрол в Свободна безмитна зона-Русе. Собственик на съоръжението е "Мултигруп".

Станчев е замесен и в аферата "Шамкор" като представител на австрийската фирма "Енерджи трейдинг" за Източна Европа. Той подписва договор с "Нефтохим" за доставка на 200 000 тона суров нефт с танкера "Шамкор". Оказва се, че той е натоварен с некачествено гориво. Корабът е задържан, а въпреки медийния шум разследването стига до задънена улица. И досега не е ясно кой стои зад "Енерджи трйдинг", пратила "Шамкор" у нас.

Покрай скандала стана ясно, че Станчев разполага с 3-4 паспорта, пътувал е над 350 пъти в чужбина само за година-две. Освен това се разбира, че още през 1990 година е регистрирал "Дунаройл" - фирма за търговия с горива в съдружие с международния авантюрист Марк Рич.

По същото време има съвместен бизнес с "Източноевропейска петролна компания", която е фирма на СИК. На нея дължи около 1 млн. долара. На различни фирми той дължи над 2,5 млн. долара. Това са официалните му дългове. Има и неофициални като тези към Георги Илиев от ВИС-2 и Стоил Славов от СИК, които излъгал, че ще плати рушвет на митничари, но вместо това прибрал парите. За измамата Станчев сам се похвалил в чужбина.

Има подозрение дори, че Станчев сам е предал "Шамкор" на митничарите, за да се изплъзне от ВИС и СИК, които искали да се включат в далаверата. Станчев изпържил танкера от Батуми, а след това изчезнал в Лондон.

В следващите години Станчев натрупал състояние в чужбина, което му дало право на пребиваване в Монако. След като се подслонил там, той почти рпекъснал връзките си с България.

Станчев се явява консултант на OMV в покупката на рафинерията на "Петрором" в Румъния. През 2006 г. избухва шпионският скандал, заради който нашенецът се издирва в Интерпол. Предполага се, че той е открил сметки в "Креди Суис Фърст Бостън" на румънски министри, по които те да си получат подкупите. Парите за рушветите, обаче, мистериозно изчезнали.

Съдебният процес се разгаря точно в навечерието на прословутата среща на фондацията на Петър Стоянов във Виена през декември 2013 година, чийто тежък спонсор е КТБ. В последния момент бившият американски президент Бил Клинтън отказва участие. От фондацията се оттегля и ексминистърът на отбраната на Австрия Вернер Фаслабенд.

В обвинителния акт по шпионското дело пише, че през 2005-2006 г. бившите министри на икономиката и на комуникациите на Румъния Кодруц Шереш и Жолт Над и още четирима румънски и чуждестранни граждани, сред които и Станчев, събирали конфиденциални данни за приватизацията на стратегически румънски дружества.

Днес от осъдения Стамен Станчев няма и помен. Интерпол го обяви за издирване, каквато съдба споходи преди време и Цветан Василев. Освен Интерпол, и Петър Стоянов продължава да държи снимката му на страницата на фондацията си, както и банер на някогашния си спонсор КТБ.


Виж коментарите (2)

Още по темата (97):
06.10.2021 Делян Пеевски дойде на разпит в ДАНС
11.01.2018 Делян Пеевски проговори и каза шокиращи неща! Истина ли са?
16.08.2017 Международна заповед за арест за дъщерята на Цветан Василев
04.12.2016 Гриша Ганчев разказа за Цветан Василев и Бойко Борисов
13.04.2016 Продават завод заради необслужван кредит към КТБ
20.02.2016 Михнева: Филмът "Цветан Василев и КТБ" вече е гледан от българите
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).