Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
И цените на месото и колбасите тръгнаха нагоре, какво вещаят производители и търговци
Автор: Екип Varna24.bg 11:01 / 30.05.2023Коментари (2)1117
©
След като през последната година единствено свинското почти не промени цената си на щанда, в момента – повишение има и при пържолите и колбасите. От бранша отчитат огромен ръст в разходите и спад в производството на животни заради инфлацията. Накъде ще тръгнат цените на най-масовите меса: свинско, пилешко и телешко? Прогнозите на производителите в бранша в рубриката "На твоя страна" на NOVA.

Разликата в цените на щанда вече се усеща от потребителите в месарските магазини. През последните два месеца всички видове месо струват с лев-два по-скъпо. Така например вратните пържоли, чиито цени се движеха между 9 и 12 лв. – вече струват над 14 лв. В същото време заради по-високите разходи – животновъдите отчитат спад в производството: като при свинете е най-голям: с над 26 % за една последната година. Така в момента у нас се произвежда едва 40 % от месото, което консумират българските потребители. С колко повече ще плащаме за свинско, телешко и пилешко през следващите месеци?

Всеки продукт, който Катя Иванова, купува за трапезата през последната година, е с нова, по-висока цена. От списъка й с храни единствено свинското е без ръст на касата. И често дори салатата излизала по-скъпо от килограм пържоли, пресмята Катя.

"Аз основно купувам сирена, кашкавали – там 200 % е качването на цената – май има повече мисъл да се купува месо отколкото млечни продукти", споделя тя.

Досега! След поредния седмичен пазар открива разлика в цените на щанда и при месото.

"Има ръст – като навсякъде: при всички храни: аз поне 50 % виждам увеличение при пилешкото и поне 50 % при свинското месо", смята Катя.

"През февруари се усети ръстът при месото: и цената, която вдигнахме беше 1-1.30 лв./кг: котлетите вървят 13.75 лв.; плешката – 13.45; вратните – без кост – около 16 лв., примерно свински врат с кост – сега 13.45, м.г. беше 12.10 лв./кг. , котлет – 12.80 е сега – м.г. – беше 10.90-11.10 лв.", подчерта Александра Попова – търговец.

Така на фона на сезонните плодове и зеленчуци, които дори вече леко започнаха да поевтиняват, със закъснение от повече от половин година, нагоре тръгнаха и цените на месото. И тепърва ще набират скорост, казват и производители, и търговци.

За да проверим с колко поскъпва месото: тръгваме по веригата: от фермите – през преработвателните фабрики – до щанда.

Досега свинското успяваше да задържи цената си заради свръх предлагането на свине в Европа – след като Китай затвори пазара си за внос заради африканската чума, обясняват производителите.

"Износът на ЕС за Китай беше прекратен и съответно на ЕС пазар остана голямо количество свине, което трябваше да бъде реализирано, което доведе до драстично намаляване на цената на животните. Това повлия на големия спад на цените и последните 2-3 години тези цени бяха доста ниски", отбеляза Димитър Михайлов – Асоциация на свиневъдите в България.

Така въпреки огромната инфлация при храните, свинското успява да задържи цените си, обясняват от комисията, която следи пазара на едро.

"Китай се отдръпна от пазара, в момента възстановява собственото си производство – и като липсва такъв голям потребител – се наблюдава това, което виждаме сега – и точно 3-годишната криза, когато всичко растеше – свинското месо беше единственият продукт, който не промени цената си", обясни Владимир Иванов – Комисия по стоковите борси и тържища.

По-високите разходи за свиневъдите в Европа през последната година – бързо променят пазара. А с това – и цените, казват от бранша. За да им излезе сметката – повечето производители значително намаляват броя на отглежданите животни. Което бързо намали предлагането и дори доведе до недостиг на суровина в някои европейски държави.

И докато производството във фермите – намалява, разходите за изхранването и отглеждането на животните – растат, пресмятат свиневъдите.

Така живите свине на нашия пазар през първото тримесечие на годината са поскъпнали с 57 % спрямо година по-рано. Ръстът бързо се усеща и по веригата. Само за година цената на трупното месо се е повишила с над 50 %. И в момента кг живо тегло струва между 3.30 и 3.40 лв., докато към края на м.г. се продаваше между 2.60 и 2.80. Със същия процент поскъпва и говеждото.

Ръст има не само при свинското: а и при телешкото и пилешкото, показва проверка в търговската мрежа. Поскъпването започва още във фермата: за първото тримесечие изкупната цена на говедата и телетата се е повишила с 18 %, а на бройлерите – с над 31 %.

Птицевъдите също отчитат по-високи разходи. Заради по-високите разходи, производството в птицефермите също намалява.

Натиск върху цените оказала и инфлуенцата при птиците, обясняват от бранша.

Така българското месо, което достига до щанда е все по-малко, отчитат производителите.

Най-вече ударът се усеща в преработвателните предприятия – при производството на колбаси.

Ръстът по веригата бързо достига и до витрините на месарските магазини.

"Процентното увеличение при цената за последна половин година може би доближава до 50% на всички продукти , защото първоначалният продукт естествено е угоените свине - от там нататък добиваме всички други продукти от животното: трупно месо, разфасовка, месопреработка , колбаси и т.н.", разяснява Венцислав Славов от Асоциация на индустриалното свиневъдство.

Според някои свиневъди обаче – ръстът на щанда в някои магазини е надценен. И предупреждават за некоректни практики на пазара.

От Комисията, която следи пазара на едро, също не виждат реални причини за драстичен ръст при свинското. Поскъпването при пържолите и колбасите обаче ще продължи, категорични са и търговците, и производителите.

А ефектът от поскъпването вече се вижда и на щанда.



Още по темата: общо новини по темата: 335
27.03.2024 »
24.03.2024 »
24.03.2024 »
20.03.2024 »
20.03.2024 »
18.03.2024 »
предишна страница [ 1/56 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не знам какво вещаят, но аз знам за себе си: Спирам да купувам, заключвам портфейла и при всяка разходка до Сърбия си купувам колбаси и месо от там! Наесен....купувам селско прасе и по старите бабини тефтери чета рецепти и си правя бутове, филета, бекони, сланини и колбасарите да си таковат майката!!! Така при един пичага си поръчах няколко тенекии със сирене, а сега ми зрее кашкавалът!!! Дори съм си поръчал две от питите да са с ядки и стафиди!!! Купих си от Амазон специална витрина за дълготрайно съхранение, запечатвам с восък и.....майката на млекарите! На зло куче, зъл прът!!!
0
 
 
След като гарантираха ниското качество на продукцията! Сега искат да вдигат цените! Месо без вкус на Месо! Не е Месо! От него не можеш да направиш Нищо! Само Очите не хранят! А в случая водят до болести!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: