И тази година трудно ще купим елха под 15 лв.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (20)
09:02 / 29.11.2011
4539
Започват масови проверки на търговията с коледни елхи. Изпълнителната агенция по горите ще контролира горски стопанства, пътища, складове и пазари. Ще купуваме ли тази година по-скъпи елхи и откъде идват те в дома ни?

Логично това, което може да очакваме, е, че кризата ще удари и бизнеса с елхи. През последните години се наблюдава спад на продажбите, но средното потребление около Коледа е близо 40 хиляди елхи. От тази година новосъздадените горски дружества ще продават елхи на пазарен принцип, така че за всеки регион на страната цените ще са различни.

Например за София, горското стопанство вече има предложение за ценова листа, което трябва да бъде утвърдено. На едро цените варират от 3 до 10 лева, без ДДС, в зависимост от височината и вида на дървото.

Оттук обаче търговците си искат своето и така елха с размер 1 м-1,20 м, излиза на цена 4 лева, но на пазара се продава между 15 и 20 лева.

Тоест, надценката на търговците, които продават на пазари и в магазини, е в пъти.

Не по-малка е надценката и на изкуствените елхи, които вече се продават на някои места.

Почти месец преди коледните празници т.нар. коледно настроение започва да навлиза с бавни темпове. Елхите обаче все още липсват - продават се основно изкуствени. И то според клиентите твърде скъпо.

В държавните горски стопанства, които продават елхи на търговците, все още наплив от купувачи няма. Заявки има предимно от дружества, дори и такива, които официално са в стачка.

"Имаме заявки от големи организации и за големи елхи над 6-8 метра. Предимно за магазини, за БДЖ...", казва Захари Митев.

От агенцията по горите уверяват, че в разсадниците има достатъчно елхи - над 100 хиляди дървета, отгледани специално за коледната украса. Не се очаква и конкуренция от вносни дръвчета.

До няколко дни започват масови проверки на търговията с празнични дръвчета - от гората, до пазара

Ще бъде засилен контролът от горските инспектори, контролът по горските контролни пунктове по основните артерии, по които се транспортират тези елхички, както и контролът по места, където се извършва продажбата на тези елхи.

За разлика от предишни години, тази Коледа вече няма да се прави маркиране на дърветата. Ще се разчита изцяло на документална проверка от страна на инспекторите по горите.

За глобите за незаконната продажба и сеч на елхи

Санкциите са от 50 до 3000 лева за физическо лице и от 100 до 5000 лева за фирма. Това, което се коментира неформално в сектора е, че заради кризата се увеличават и злоупотребите. Реално сезонът на търговията с коледни дръвчета започва още от началото на декември, така че може да очакваме елхи на пазара да се появят още следващата седмица.

Източник: bTV


Виж коментарите (20)

Още по темата (80):
06.01.2012 Арменците празнуват Коледа
03.01.2012 С 13 % е намаляло потреблението на електричество в Североизточна България през новогодишната нощ
03.01.2012 Новата година донесе здрави бебета
03.01.2012 Токсиколози отрезвиха 18 купонджии
02.01.2012 Пратили сме 10 млн. sms-a за Нова година
02.01.2012 Хем препили, хем преяли. Как да се преборим?
Още новини от Национални новини:
Подписка за спешни мерки в детското здравеопазване внасят от Фонд...
Ако получите този имейл: Не го отваряйте!
Огромен скок на кражбите по магазините – част от загубите са за с...
Култово изпреварване на АМ "Тракия": Капитан Планета бърза, напра...
Официално: Известен наш икономист влиза в надпреварата за евроизб...
Експерт: Масово се теглят бързи кредити за телефони, после трудно...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).