ИТ бизнесът иска да обучава по 6000 ученици годишно

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:23 / 11.07.2016
1343
ИТ бизнесът иска да обучава по 6000 ученици на година в средното образование. Това стана ясно на среща на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева с ръководството на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). 

Организацията възнамерява да финансира собствена програма за дуално обучение. "ИТ бройките в университетите не достигат за бизнеса и затова се обръщаме към средното образование", посочи Стамен Кочков, председател на БАСКОМ. 

В рамките на 2-3 години учениците могат да станат специалисти по програмиране. Асоциацията също иска да подготвя учители за системата. Бизнесът разработва три пилотни проекта в Математическата гимназия "Баба Тонка" в Русе, в Математическата гимназия в Пловдив и в едно училище в София. 

За целта ще отделим и собствен финансов ресурс до 500 000 лв., каза Кочков. БАСКОМ настоява държавата в лицето на Министерство на образованието и науката да подкрепи финансово разширяването на проекта до създаването на 20 центъра в страната. Освен това да бъдат обхванати и учениците извън професионалното образование.

Вицепремиерът Меглена Кунева подкрепи инициативата. "Искаме дългосрочна работа по проекта и устойчивост, за да се отделят средства и от бюджета", каза тя. Според нея е важно добавената стойност на проекта, икономическият модел, заплатата, с която ще започват работа учителите и мотивирането им в ИТ образованието. Също така трябва да се видят резултатите какъв процент от децата получават реализация след това в ИТ сектора или продължават по тази специалност в университет.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на тока
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).