Иде епидемия от морбили към нас от Румъния!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:02 / 14.03.2017
1003
В медийното пространство излезе информацията, че морбили (дребна шарка) "пълзи" към границата ни от Румъния. 

"Може да очакваме отново проблеми, както имахме такива и преди 6 години, когато 24 хил. души бяха болни и 24 деца починаха", каза доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница. 

Мангъров поясни, че оттогава са се положили много усилия при ваксините и подчерта, че тези, които не се ваксинират, могат да очакват да платят една много висока цена. Запитан какви са симптомите на дребната шарка, която води и до смърт при 1 от 1000 случая.

"Шарката протича с около 10-дневен обрив. При това заболяване се получава подтискане на имунната система и организмът става предразположен към всевъзможни инфекции", обясни д-р Мангъров пред Bulgaria ON AIR. 

Като първични симптоми на морбилите д-р Мангъров изброи зачервяване на лицето, на очите и силна хрема. "Повява се обрив, който започва зад ушите и се разпространява по цялото тяло. Също и главоболие и силна кашлица", посочи той. 

Това, което доцентът очаква е да се повиши заболеваемостта от дребна шарка у нас, тъй като тя се е разпространила вече в северната ни съседка.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...
По празниците на АМ "Хемус": До 3 май ще е двупосочно движението ...
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).