Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Йеромонах Серафим: Всеки, който посети това свято място, няма да забрави благотворното му въздействие 
Автор: Екип Varna24.bg 18:17 / 15.09.2023Коментари (0)832
© Уикипедия
Тя се извисява на 1500 м сред развълнувано море от красиви планински хребети, наричат я Родопски или Български Йерусалим – това е Кръстова гора. Господната гора е много голяма, има и манастирски комплекс "Света троица", с множество параклиси и храмове. Това разказа в рубриката "Туризмът на фокус" на Радио "Фокус", с водещ Ася Александрова йеромонах Серафим, който е служещ монах в манастира вече 20 години, както и негов домакин. 

"Ако се взрем в пътеписите ще открием, че още византийските хронисти са нарекли Родопа планина "Магна силва булгарика", което означава Свещената българска гора – това определение приляга най-вече за Кръстова гора", добави йеромонах Серафим. 

Той обясни, че чудесата, които са се случили на това място, са много и всички те са записани в летописната книга на манастира: "Много хора получават изцеление за своите болести, сред които и ракови заболявания. Родители кръщават тук своите дечица, а  наскоро дори едно детенце проговори в централния храм “Света Троица", добави йеромонахът, като уточним че всичко това се случва, защото се вярва, че на това място е заровен част от Христовия кръст и затова Бог излива благодатта си върху посетителите. 

Монахът, приел свещенически сан, разказа още какво може да бъде видяно на това свято място: "Всеки поклонник, излизайки от централния храм, за да дойде тук прави поклонение на 12-те параклиса, посветени на 12-те Христови апостоли. Изкачването към Кръста, символа на Кръстова гора, минава през тези параклиси и един, посветен на националния светец, защитник и покровител на българския народ Свети Иван Рилски-Чудотворец. Често хората питат от кога съществува Кръста, кога е бил побит неговият първи събрат, времето пази мълчание, но историята говори, че още през IV век след Христа, тук в Родопа сред бесите е преподавал христовото учение Свети Мисиянски.  

По течението на Чепеларска река и Лъкинска река са безчинствали необуздани ордите на Диадид Али паша. Запазените и до ден-днешен местен говор и българско съзнание съседи от съседните села Мостово, Белица, Дряново, Гурково свидетелстват, че въпреки насилието, дълбоко в сърцето си те пазят образа на изстрадалата родина. Само на километър от тук, православните християни на с. Борово идвали на Кръстова гора на празника Свети Дух и принасяли курбан за здраве. Тук също отсрещния Черни Вит, в небето над Родопите невидимо сияел Христовия кръст, два родопски върха един срещу друг, но мирно съществували векове наред, за да напомнят, че земята ни е една за всички и че християнската любов прощава всичко и забравя злините", припомни йеромонах Серафим. 

Той се върна назад към историята и добави още: "Минават години и когато се разболява сестрата на покойния цар Борис III  Евдокия, тя намира пътеката към Кръстова гора, идва тук и получава лечебната сила, от тук, умивайки се с вода от Аязмото. Невидима ръка отнема болестта й. В същото време оздравява в болница в София и вуйчото на придворния на Негово величество адютант, придружаващ княгиня Евдокия до Кръстова гора. Благодарността на царя към Бога, сторил тук чудото с неговата обична сестра намира израз в нареждането на височината на Кръстова гора да се извиси метален кръст, тежък 33 килограма, колкото са годините на Христос, разпнат на Голгота, изкупувайки нашите грехове". 

През 1989 година разрешават на християните свободно да посещават Кръстова гора, но това се случило след няколко десетилетия на забрани, припомни монахът. По думите му всичко това показва каква сила е вярата на един народ, кръстосвал през вековете дух с огнен меч, побеждавайки винаги, когато се уповава на Бога 

Още за чудесата, случили се в Кръстова гора, за Аязмото и Дъбът може да чуете в звуковия файл!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
24 май: Ден на славянската писменост и култура
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Зелен преход
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: