Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Икономическият министър: Загубите от неприемането на България и Румъния в Шенген са значителни
Автор: Екип Varna24.bg 14:07 / 23.11.2023Коментари (0)932
© МИИ
Заедно с бизнеса и с двустранните камари, искаме ясно да заявим, че икономическата сигурност и развитието на Европа зависят от пълната интеграция на България и Румъния в Шенгенското пространство и в еврозоната. Това каза днес министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов пред медиите в Русе. Той посрещна румънския си колега – министъра на иĸoнoмиĸaтa, пpeдпpиeмaчecтвoтo и тypизмa Щефaн-Paдy Oпpя на Дунав мост. Двамата обсъдиха логистичните трудности на границата, които затрудняват инвеститорите и бизнесите от цяла Европа.

Министър Богданов подчерта, че загубите от неприемането на България и Румъния в Шенген са значителни. По неговите думи над 6 часа са изчакванията на границата, в опеределен период от време, само на тежкотоварния трафик. "Няма как Европа да бъде конкурентоспособна, ако милионите камиони, които минават през България, чакат по толкова време“, каза още той.

"Километричните опашки и затрудненото преминаване на границата пречат на нашия бизнес и на нашите държави, а това е сериозен проблем и за Европа“, подчерта Богданов. По неговите думи, за да се запази конкурентоспособността на целия регион, България и Румъния трябва да бъдат напълно интегрирани в европейското пространство. "Ние сме активна част от икономическото развитие на Европа“, подчерта Богданов.

"Доказали сме, че България и Румъния са дестинации, в които се създават бъдещите иновации за Европа и имаме много такива примери, които можем да споделим“, категоричен бе министърът. По неговите думи Югоизточна Европа предлага много възможности за растеж и развитие и този регион ще бъде основен фактор за подпомагане развитието на цяла Европа.

Икономическият министър подчерта, че от присъединяването на България в Шенген и в еврозоната се очаква ръст на БВП между 3% и 5%. "Надявам се усилията на България и Румъния да бъдат видяни и да бъде отчетено, че икономическото развитие на нашите държави е в основата на бъдещата конкурентоспособност на Европа“, допълни Богданов.

"Ние настояваме и сме сигурни, че България и Румъния ще бъдат членове на Шенген. Това са нормалните права, които имаме, за да да бъдат нашите икономики конкурентни на всички други икономики в Европейския съюз". Така коментира темата министърът на иĸoнoмиĸaтa, пpeдпpиeмaчecтвoтo и тypизмa на Румъния Щефaн-Paдy Oпpя.

Двамата министри откриха конференция на тема: "Обединена Европа – един път към икономическа сигурност и устойчива интеграция“. В рамките на форума бе поставен акцент върху икономическото бъдеще на региона, ключовите инфраструктурни проекти, както и добрите практики между бизнеса. На събитието присъстваха

инвеститори, представители на чуждестранния и местния бизнес и на търговски камари на двете страни.

Конференцията бе организирана от Министерството на икономиката и индустрията на Република България и Министерството на икономиката, предприемачеството и туризма на Република Румъния



Още по темата: общо новини по темата: 530
09.05.2024 »
08.05.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
предишна страница [ 1/89 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абитуриентски балове
Световна черна хроника
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: