Икономист: Изключително комфортна дерогация, която доведе до големи печалби за "Лукойл"

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
18:02 / 05.03.2024
1585
Забраната за внос на руски петрол у нас, която влезе в сила официално от 1 март 2024 година, няма да има голям ефект, защото пазарите се стабилизираха. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

По думите му големият риск, който е съществувал през изминалите години е бил свързан със сигурността на доставките: "Риск, който виждаме, че почти изчезна. Голямата въпросителна, която от "Лукойл" представяха беше осигуряването на доставки от източници, различни от Русия".

Според Калоян Стайков отстъпката, която беше направена към "Лукойл" е продължила доста дълго време: "Търсихме алтернативен и балансиран подход, което се оказа изключително комфортна дерогация, изключение, което доведе до изключително големи печалби за компанията, които не се трансформираха в приходи за бюджета или по-ниски цени за горивата за потребителите", обърна внимание той.

Според него не би трябвало да има смущения, освен ако не се стигне до някаква нова ескалация при военните конфликти.

Възможността за ускоряване на прехода към зелена енергия

"Сектор горива и транспорт традиционно изостава от всякакви видове зелени цели. Такива първо се наложиха при производството на електрическа и топлинна енергия, а след това и в индустрията. Транспортът остава някак си встрани от този процес. Не се виждат някакви сериозни стимули в тази посока. Цените на горивата са сравнително ниски, което създава и допълнителен стимул да не се преминава и да не се търсят алтернативи на тези горива. Доста производители на автомобили с двигатели с вътрешно горене също се съпротивляват срещу тази тенденция", отбеляза Калоян Стайков.

Той обърна внимание, че тенденцията при хибридните автомобили е по-стабилна, отколкото при електрическите автомобили: "Нещо е сбъркано в цялостната политика. Още не е намерен подход и инструмент към производителите, търговците и потребителите, който да стимулиза зеления преход".

Виж коментарите (0)

Още по темата (213):
15.05.2024 Енергийният експерт Мартин Владимиров: Турция става най-големият вносител на руски горива в света - 17.6 млрд. евро!
15.05.2024 "Лукойл" трябва да върне на държавата почти 2 милиона лева за месец април
10.05.2024 Ето какво се случва в "Лукойл" ЕООД и "Нефтохим Бургас", стана ясна причината за голямата проверка в складовете!
10.05.2024 Над 190 служители от 6 институции влизат на проверка в "Лукойл"
08.05.2024 "Лукойл" внесе над 1 млн. барела петрол от Норвегия, които вече са в Бургас
03.05.2024 Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за ремонт, презарежда с американско ядрено гориво на 5 май
Още новини от Национални новини:
Тези служители са с по-високи пенсии от други, ето причината
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката...
Над 46 000 зрелостници се очаква да се явят днес на матура
Редица университети затварят врати в знак на протест
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).