Икономист: Правителството не може да определя цената на електроенергията, но може да влияе върху сметките за ток

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
14:45 / 31.08.2023
788
"В така внесените текстове в Закона за енергетиката промяната се предвижда да започне в началото на 2024 г. , така че очевидно няма как цената на електроенергията да бъде запазена, ако текстът остане в същия вид. Ако правителството и парламентът решат да отложат тази дата до средата на годината (2024 г.), докогато действат сегашните регулирани цени, тогава можем да сме сигурни, че няма да има промяна, защото така работи настоящият модел". Коментира пред БНР Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

Стайков обясни, че правителството не може да определя цената на електроенергията, тя се определя от пазара или от регулатора, но може да влияе върху сметките за ток:

"Със своите програми правителството може да отпусне помощ на домакинствата. Може да се направи програма за помощ на домакинствата в рамките на новия либерализиран модел. Правителството трябва да избягва да коментира регулирани цени, защото това не е в неговите прерогативи. Трябва да се фокусира върху крайния разход".

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Спиралата на борчовете и защо затънахме до над 420 млн. лева необ...
Шкварек след изтеклия запис: С кои, по-точно, олигарси се борят П...
"Кеш в торби": Изтече скандален запис между Кирил Петков, Асен Ва...
Зрелостници сигнализираха за проблеми и на втората задължителна м...
Гърмежи и валежи до часове
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити: Ето какви...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).