Икономист: В определени региони в страната средната брутна работна заплата е почти колкото минималната, това демотивира хората

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:08 / 02.01.2024
1037
На 1 януари по-документи се събудихме по-богати. Депутатите решиха - минималната работна заплата е 933 лева. Увеличава се и пенсията през юли месец, повишение ще има и на обезщетенията за безработица.

"Отдавна не беше толкова много увеличавана минималната работната заплата. Голям е проблемът с административното определяне. Имаме редица специфики, като големите регионални социално-икономически различия. Много се събра ножицата между минималната и средната заплата. Намалява мотивацията за труд на младите специалисти, хората с добро образование", коментира бившият социален министър Христина Христова.

Според икономиста Преслав Райков демографската и икономическа ситуация в страната предполагат все по-голяма част от работната ни сила да разчита на минимална работна заплата, което е лош индикатор за икономиката.

"В определени региони в страната средната брутна работна заплата е почти колкото минималната и това демотивира голяма част от работната сила да прогресира", добави той.

"При всички случаи има много повече пари - 2,3 млрд. лв. са само за социални разходи. Главно отиват за пенсии. Трябва да имаме предвид, че са осигурени средства и за системата за социално подпомагане, която беше реформирана", посочи Христова в ефира на Bulgaria ON AIR

По думите на Райков трябва да се помисли за връщането към 20-процентна ставка и да се обърне внимание на дългосрочен анализ - дали може да бъде намалена за всички сектори. Според него това би довело до повече позитиви в икономика и би я раздвижило повече.

На въпрос каква икономическа година ни очаква, той отговори, че е време да изпълним бюджета с пълна сила и да започне желаното от управляващите генериране на икономически растеж чрез харчове на държавата. Другото, което трябва да се случи, според икономиста, е ефективната работа за присъединяването ни към Еврозоната.

Виж коментарите (1)

Още по темата (560):
03.06.2024 Предложение: Учителската заплата да стане 150% от средната за страната
03.06.2024 Важна информация за изплащането на пенсиите този месец
31.05.2024 Обезщетенията за безработица са скочили три пъти
30.05.2024 Отпускат допълнителни 12,5 млн. лв. за култура
30.05.2024 Информация от НАП, която засяга десетки хиляди българи
30.05.2024 МРРБ дава близо 160 млн. лв. за общински проекти
Още новини от Национални новини:
Четирима са пострадали при тежкото ПТП на магистрала "Тракия"
Много тежка катастрофа на АМ "Тракия" с няколко коли и камион
Работник от черешова градина: Бера и рева
За 1 седмица на морето: Между 2000 и 7000 лв. за тричленно семейс...
Цветослав Цачев: Срещата на ОПЕК+ показа, че няма големи разногла...
До шест безплатни нощувки могат да получат много българи, които р...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).