Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Икономист показа касови бележки в ефир и обясни защо цените са скочили до небето
Автор: Екип Varna24.bg 10:35 / 11.05.2022Коментари (0)1047
© Varna24.bg
Правителството повтаря в последните дни, че подготвя пакет от антикризисни мерки, с които да помогне на хората заради ръста на цените, а партиите от управляващата коалиция обсъждат конкретни предложения. Мерките са на обща стойност над 1 млрд. лв., като идеята е освен гражданите да бъде облекчен и бизнесът.

"Всяка една мярка, която цели намаляване на натоварването на домакинствата, безспорно е полезна. Както намаляването и премахването на част от акцизите, така и намаляването на ДДС на част от горивата", заяви пред Нова телевизия икономическият съветник към КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Според Григорова обаче мерките досега не са обсъждани със социалните партньори. Единственото нещо, което е казано на срещата миналата седмица в Министерския съвет с работодатели и синдикати е, че управляващите обсъждат помежду си въвеждане на купони за гориво.

"Добре е тези мерки да ги има. Притеснителното е, че вече беше казано, че цените няма да се върнат на нивата от 2018-2019 г., а напротив – ситуацията ще става по-тежка", каза още тя.

За няколко дни хлябът е поскъпнал  с 22-23%, съобщи Ваня Григорова. Тя показа и касови бележки - на едната цената на хляба е 1,85 лв., а на другата - от снощи, цената на същия хляб вече е 2,25 лева.

"Това е огромен ръст само за няколко дни на една от базовите стоки, които потребяваме. Огромна надценка на гърба на всички граждани", възмути се Григорова.

По думите й това налага не само отпускане на социално подпомагане, но и премисляне на цялостната политика, която води към увеличаване на цените на горивата. Според нея се върви към своеобразни купони за гориво.

Тя подчерта, че докато пенсиите могат да се променят с решение на правителството, докато минималната работна заплата също може да се промени с такова решение, то "какво правим с доходите на хората, които не са минимална работна заплата".

"Към март инфлацията беше 12,4%. Съвсем скоро ще излязат данните за април, най-вероятно ще доближат 15%, а колко ще бъде до края на годината никой не може да каже поради факта, че не знаем каква ще бъде политиката ни в бъдеще за петрола, газа и ядреното гориво", поясни Григорова.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: