Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Илхан Кючюк: Ако България говори за поетапно влизане в Шенген, това би било грешен сигнал
Автор: Екип Varna24.bg 17:25 / 01.12.2023Коментари (0)1587
©
Действията между България и Румъния трябва да бъдат последователни и да си говорим като съседи, които имат общо минало в преговорния процес, най-малкото, и искат да имат общо бъдеще в Шенген. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк.

"Всички институции да имат една и съща позиция - между президенти, между народни представители, евродепутати, изпълнителна власт, безспорно. За да можем най-накрая да се отървем от тези мисли, че България и Румъния могат да бъдат разделени. Те не трябва да бъда разделени, защото това е много негативно. Това би означавало оставането на Българя и Румъния в сивата зона на Европейския съюз и отдалечаването ни още повече от важните решения пред общия ни Съюз. Безспорно тази инициатива е подкрепена много сериозно и от нашите австрийски колеги. И ако ме питате за конкретното място, да, защото Министерството на вътрешните работи е изразявало винаги несъгласие с позицията на България и Румъния. Ние искаме да им покажем, включително и с данни да илюстрираме как България охранява добре външната граница на Европейския съюз. Призоваваме всички да се включат, под всички разбирам не само български и румънски граждани, а и австрийци, а и други, които се чувстват привързани към тази кауза, или ако мислят, че това, което се случва е несправедливо да дойдат да изразят своята справедливост", каза той по повод това, че заедно с колегата си Влад Ботош, член на Европейската партия от Румъния и Хелмут Брандщетер от австрийската либерална партия НЕОС излизат на демонстрация в понеделник пред Министерството на вътрешните работи във Виена срещу ветото наложено от австрийското правителство на България и Румъния за членство в Шенген.

Ако България говори за поетапно влизане в Шенген, това би било грешен сигнал, смята Кючюк.

"Не е ролята на евродепутатите или на народните представители в националния парламент да изразяват такава позиция. Това е много сложно, деликатно решение, което трябва да бъде взето след задълбочен анализ от представителите на изпълнителната власт. Винаги съм формулирал, че целта на България да бъде в Шенген е държавна цел. И моите действия дотук са имали единствено и само за задача да подпомогнат държавната цел на страната ни. Другото, което е много погрешно е да се говори, че няма да се случи. Големите неща в европейските институции, като цяло в международните, се случват в последната минута. Имам опит, а и мнозина български дипломати и политици имат не по-малък от моя опит. Бих призовал за единодействие, за единомислие, бих призовал за конкретни действия, които да окажат достатъчен натиск. И този натиск може да бъде по много пътища направен, през дипломацията, през политическите семейства, през изпълнителната власт, през бизнеса. Защото нека да не забравяме, австрийският бизнес е един от най-големите в България, ако не ме лъже паметта, те са на първо място в страната ни като чуждестранни инвестиции, на трето в Румъния. Всичко това ни подсказва, че не всичко е загубено и не трябва да приемаме примиренческата роля", обясни лидерът на европейските либерали.

Цоня СЪБЧЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 530
09.05.2024 »
08.05.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
предишна страница [ 1/89 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: