Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Илин Димитров: България предлага продукти и услуги с изключително високо качество
Автор: Екип Varna24.bg 20:14 / 13.09.2022Коментари (0)666
© МТ
Министърът на туризма д-р Илин Димитров участва в откриването на IX годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се провежда днес и утре в Сапарева баня - в града с единствения гейзер у нас и с най-горещите минерални води в Европа - вече 104 градуса по последните измервания през май. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Министърът поздрави съюза, който по думите му вече 16 години работи активно и последователно за утвърждаване на имиджа на България като целогодишна и привлекателна дестинация, която предлага продукти и услуги с изключително високо качество, развивайки този сегмент в туризма.

Събитието се определя като най-важното за Медикъл-СПА и СПА сектора в България.

"Темата на годишния конгрес на организацията "Зелената мисия на българския здравен туризъм" е изключително важна, защото в контекста на събитията в световен и европейски мащаб - пандемията от COVID-19, войната в Украйна, климатичните промени, както и последствията от тях - здравният туризъм е сериозна и реална възможност да предложим целогодишен качествен продукт за устойчив туризъм", подчерта министър Димитров. Поставяме акцента върху зелената мисия на българския здравен туризъм, за да насочим вниманието си към ролята на българските климатолечебни и балнео-климатолечебни курорти за подобряване на здравния статус на населението, особено след двете години на пандемия, каза министърът.

Той изтъкна, че освен безспорните природни ресурси, България разполага и с отлична материална база и подготвени медицински специалисти на световно ниво, които са предпоставка за постигането на сериозен напредък в този сегмент на сектора, особено в посока развитие на здравен и медицински туризъм.

Като успешно определи министър Илин Димитров развитието на  СПА туризма тази година. По текущи оценки близо 20% от българските туристи са почивали във водещите 12 общини с развит балнео и СПА туризъм от началото на годината до 20 август, което е добър индикатор за привлекателността и предпочитанията на българите за този вид туризъм. За периода от близо 8 месеца от началото на 2022 г. в местата за настаняване в община Велинград са се регистрирали над 197 хил. туристи, в община Хисаря – над 88 хил., община Разлог – 86 хил., община  Сандански – над 75 хил., община Троян – 49 хил., община Павел Баня – над 38 хил., община Гърмен с над 34 хил., община Сапарева Баня – над 31 хил., община Девин – 30 хил., община Кюстендил – 14 хил., община Вършец – 13 хил., община Минерални бани с над  9 хил. туристи.

Само в изброените 12 общини общо има над 665 хиляди регистрации на туристи в местата за настаняване за посочения период, което показва един много сериозен интерес към СПА туризма. 

Значителен напредък бе отчетен и в съвместната работа с германските здравни каси, която позволява граждани на Германия да се лекуват в България. “Ние непрекъснато работим в тази насока – чрез контакти с бизнеса, промотиране на дестинациите, както и редица срещи на политическо и експертно ниво“, каза министърът.

Министерство на туризма и община Сапарева баня са партньори на конгреса, в който по традиция участват водещи специалисти и експерти от Европа и България в СПА и балнеосектора.

По време на срещата министърът представи възможностите, които Националният план за възстановяване и устойчивост предлага за бързото адаптиране на сектор Туризъм към Европейския зелен пакт и преминаване към използване на възобновяеми източници на енергия. Той разясни и ролята на новото звено в Министерството на туризма, което ще улеснява бизнеса в процеса на кандидатстване по програмите на ПВУ. Идеята е да бъдем проактивни в този процес, подчерта министър Димитров.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: