Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Илиян Василев: Ако Русия беше нападнала България дали щеше да срещне подобна съпротива, както в Украйна?
Автор: Георги Кирилов 13:48 / 07.03.2022Коментари (5)1480
©
Илиян Василев е български дипломат, посланик е на България в Русия от 2000 до 2006 г. Представяме ви негово мнение относно интервенцията на Русия в Украйна и разнопосочните схващания у българското общество за самата война:

Съжалявам, но този пост се налага. Украйна беше разделена по много признаци, преди войната. Караха се, биха се дори в Парламента, но дойде войната и нацията се сплоти като никога., възроди и възкреси Надеждата си. Дори рускоезичните си защитават страната, толкова смело колкото и националистите.

Не съм сигурен, че ако Русия беше нападнала България щеше да срещне подобна съпротива. Щом 30 процента от българите одобрява насилието на Кремъл над съседен славянски и православен народ?! Представяте ли си колко промивани са тези мозъци? Те, същите, утре ще се наредят да срещат с хляб и сол, "освободителите" и ще се предложат като доброволци в новия Народен съд и да станат началници, за да не работят. А тези тълпи, които хвърлят снежни топки по премиера, утре ще пребиват инакомислещите в тъмните улици.

Днес чета, че ромите от Кюстендил събират помощи за Украйна, мюсюлманите също, а нашата "православна" църква се затвори зад манастирските стени и мълчи ли, мълчи. Защото Бог отдавна ги е изоставил заради бездуховността им.



Разбира се, има и друга истина, на многото хора, които си отвориха сърцата и домовете и предоставят подслон на бежанците, така както България е приела почти милион бежанци след първата световна война. И те са също много.

Но се намират зложелатели да завидят /колкото типично/ че на бежанците давали, а на тях не.

Гледах Иван Костов вчера, и Петър Стоянов преди, гледам и президентите и премиери след това, сравнявам християнските им/разбирай човешки ценности, емпатията, вълнението и разбирам, че Симеон Сакскобурготсти, Ахмед Доган, Георги Първанов, Сергей Станишев, Бойко Борисов, Румен Радев изтръгнаха духовното, пречупиха гръбнака на нашия народ, замениха го с тюрлюгювеч от псевдоценностите на далаверата, на снишението срещу пост или пари, унищожиха колективния човешки капитал и емпатия, до степен да се питаме кое е по-страшното - че изчезваме физически като нация, или че се сринахме духовно.

Или и двете гибели са взаимносвързани и обусловени. Защото въпреки добрите перспективи за материалното, хората напускат страната заради липсата на солидарност, съпричастие, ценности.


И пак си задайте въпрос, ако Русия ни беше нападнала, как щяхме да реагираме? Сравнете с възрожденците, Съединението и Сръбско-българската война, вижте какво правят в Украйна, и ако не ви налегне всемирната скръб, значи сте от тези 30 процента безвъзвратно оскотяли хора, които не различават добро и зло. И как с тях да градим единна България?! Да бъдем добри съседи, да теглим България в една посока?

За това казвам, че бях до тук с единството, с обединението, с фалшивата претенция за единомислие с тези хора. Трябва ми пречистване, катарзис. За съжаление не виждам подобни възрожденски мотиви в поведението на повечето министри. Виждам поредната готовност за далавери, за снишаване, за уреждане на личното благополучие за сметка на общото.

Съжалявам, но подвигът на украинския народ и реакцията на моя, навеждат на твърде скръбни мисли. Не само не помагаме с боеприпаси, с каски и бронежилетки, защото част от този народ не иска, но и мразим тези които помагат?!

Не дай си боже да проявим солидарност и споделим малко лишения , примерно, ако утре спрем да потребяваме руски нефт или газ, или си върнем рафинерията заради неплащани данъци и ембарго, и заради това се вдигнат цените. Веднага ще изпратим емисари в Москва колянопреклонно да молят, нищо че има достатъчно нефт и газ извън Русия и ако тези лишения са именно и за да помогнем да падне Путин. Защото на тези същите 30 проценти не им трябва демократична Русия, искат си насилника.

И всичко тръгва от "елита" - скотски, бездуховен, безгръбначен, самодостатъчен. Къде са творците да осмислят тези процеси? Къде са писатели, интелектуалци, поети, продуценти на забавни зрелища, съучастници в тези престъпления срещу народа? Сал един Теодор Ушев?!

Къде е Писателят, да вдигне глас срещу Нинова и в нейно лице към "целесъобразяващите", да каже,че като не даваме каски и бронежилетки, боеприприпаси ставаме съучастници на Путин и съотговорни за убитите украинци? Защото не Украйна нападна Русия, нали, а жертвата, които крещи за помощ.



Медиите и журналистите, носят основната вина за това.

И си мисля, дали спасението на душите не е в емиграцията към Украйна. Защото политиците на Европа, които предаваха Украйна, не смеят да се изправят срещу Путин.



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Разбира се че не. Щяхме да ги приветстваме
-1
 
 
Илиян Василев е готов и може веднага да заминава в Украйна.Но няма да замине, защото е много по-лесно да остане в България и да пише неща който не познава и утре в резултат на тази пронизваща съвестта статия да заеме престижен пост с висока заплата.Къде беше той, когато украинците си разиграха коня и трепеха, също невинни хора.Но сега времето изисква да се пише за руски безчинства и се трупат точки за топли, добре заплатени места на на държавната трапеза.Един най-обикновен плъх, следващ принципа да бъде винаги с победителите.И накрая на въпросът ти - не нямаше да срещне такава съпротива защото сега повечето българи разсъждават като теб.
-1
 
 
И ти си същата путеноидна к***а,но си намери скара да печеш антиПутински пържоли,леке кремълско.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: