Илияна Цанова: Не можем да спрем строителството на Южен поотк в Паша дере

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:33 / 08.08.2014
1837
"Ние разбрахме за решението за "Южен поток" от медиите и бързо бе разпоредена проверка. Юридически е невъзможно министерството да обжалва свое собствено решение, независимо, че има смяна на министрите. Има две юридически възможности оттук нататък. Първата е да се обжалва предварителното изпълнение в срок от 3 дни от лица като НПО-та, общини. Втората възможност е в 14-дневен срок да се обжалва изпълнението пред Върховния административен съд отново от такива лица, но не и от самия Министерски съвет."

Това обясни за "Здравей, България" вицепремиерът по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова във връзка с проекта "Южен поток", който, по думите на бившия премиер Пламен Орешарски, бил напълно замразен, но последствие стана ясно, че само няколко дни преди да освободи поста регионалният министър Десислава Терзиева е издала строително разрешение да се строят станция и терминал за тръбата в областта Паша дере.

Относно замразените евросредства новият вицепремиер от служебното правителство обясни следното:

"Формално ние имаме една спряна програма и това е ОП "Околна среда". От февруари месец няма плащания. Аз искам да разбера каква е причината за това, защото за мен това не е добро решение. Натрупва огромен дълг към строителите, имаме спрени строителни дейности, разкопани улици - това има пряк ефект върху качеството на живота на хората - прах, невъзможност за придвижване. Има риска да загубим завинаги тези пари."

"Ако ние не бяхме спрели с тези разплащания, рискът да загубим пари от Европа щеше да бъде минимален. Спирайки разплащанията, ние не одобряваме тези разходи и по тази причина имаме риск да загубим тези пари, но те ще останат за сметка на бюджета", допълни Илияна Цанова.

По нейни думи, в същото време сме натрупали и дефицит от 800 милиона. Илияна Цанова посочи и че са спрени две оси от ОП "Регионално развитие".

"Затова основна задача на нашето правителство е да локира ресурс в бюджета, за да се започнат тези разплащания незабавно, за да не загубим пари по тази европрограма", обясни служебният министър.

Цанова посочи още, че за следващия програмен период до 2020 г. страната ни може да разчита на 10 млрд. евро по девет програми и още 6 млрд. евро по четири други механизми за финансиране.

"Ако тези пари се усвоят, в България ще има много по-добра градска среда, по-добро образование, ще има възможности за квалификация и преквалификация. България е поела ангажимент за реформи в образованието,здравеопазването, водите и ибовациите", допълни още служебният министър.


Виж коментарите (0)

Още по темата (276):
15.03.2022 Вучич: България трябва първо да попита Сърбия, ако ще спира руския газ
14.01.2021 Внасяме 225 млн.куб.м. азерски газ по стария газопровод от Гърция
02.01.2021 "Газпром": "Турски поток“ е съвременен, ефективен и сигурен газопровод
01.01.2021 Борисов: България е с най-ниския дефицит в Европа
31.12.2020 Вече получаваме природен газ от Азербайджан
29.12.2020 Вучич обяви официалното откриване на "Балкански поток“
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Започва Страстната седмица: Ето какви са обичаите
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).