Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Илияна Илиева: През 2023 г. бизнесът ще може да кандидатства за подкрепа от близо 1,7 млрд. лв. по линия на МИР
Автор: ИА Фокус 16:14 / 30.01.2023Коментари (0)795
©
"През 2023 г. ще бъдат отворени десет процедури за подкрепа на българския бизнес на обща стойност почти 1,7 млрд. лв. Очаква се шест от тях – за около 1 млрд. лв., да стартират още до средата на годината“. Това съобщи директорът на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа Илияна Илиева в първото издание на новия институционален подкаст, който ще се излъчва в Spotify и още 5 платформи.

Тя уточни, че средствата ще бъдат инвестирани чрез Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и програмите "Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) и "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (ПНИИДИТ). Безвъзмездна финансова помощ ще могат да получат микро-, малките и средни предприятия (МСП), а по част от мерките – и големи компании, и научни организации, които работят в сътрудничество с МСП.

"До няколко дни ще започне подаването на проектни предложения по процедурата за изграждане на ВЕИ и съоръжения за съхранение на енергия. Тя е част от НПВУ и е с бюджет 200 млн. лв.“, обяви Илиева. По думите й, чрез нея фирми от различни сектори ще могат да създават мощности до 1 MWh за производство и собствено потребление на електроенергия. По този начин те ще подобрят енергийната си ефективност и ще станат по-малко зависими от свободния пазар.

"През февруари ще бъде отворено кандидатстването по мярката "Подкрепа за иновативни МСП, отличени с Печат за високи постижения“. Със 118 млн. лв. по нея ще бъдат подпомогнати компании, които са кандидатствали по европейските програми "Хоризонт 2020“ и "Хоризонт Европа“, но не са получили финансиране“, заяви тя. Илиева подчерта, че знакът на ЕК гарантира високото качество на проектните им идеи и потенциалът им да бъдат разработени иновативни продукти и услуги с висока добавена стойност за българската икономика и общество.

Стана ясно още, че до месец ще бъде обявена за обществено обсъждане и процедурата за изграждане на индустриални зони и паркове, по която са предвидени 212, 5 млн. лв. "През февруари ще стартират и обществени консултации по мярката "Кръгова икономика“. Заложените средства по нея са 180 млн. лв. и са предназначени за закупуване на нова апаратура и внедряване на модерни решения за по-добро управление на ресурсите и отпадъците, по-широка употреба на вторични суровини и разработване на зелени поточни линии. Това ще бъде и последната програма, която Министерството на иновациите и растежа администрира по НПВУ“, поясни тя.

Илиева изтъкна, че почти веднага след нея ще започне изпълнението на ПКИП и ПНИИДИТ, като до края на годината са планирани общо шест процедури и по тях. "По първата програма през настоящата година ще бъдат инвестирани над 420 млн. лв. в разработване и внедряване на иновации в предприятията. Други 117,5 млн. лв. ще бъдат вложени в подобряване на производствения капацитет на семейните фирми и дружествата от творческите индустрии и занаятите“, допълни тя.

По думите й, по програмата за научни изследвания с 336 млн. лв. ще бъде подкрепено развитието на Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност, изградени през миналия програмен период със средства от ОП "Наука и образование за интелигентен растеж“.

"С близо 150 млн. лв. ще бъдат създадени 12 цифрови и иновационни хъбове. Те ще бъдат разположени в различни области на страната и ще подпомагат връзката на местния бизнес и научните организации в съответния регион. В края на 2023 г. ще бъде пусната и ваучерна схема за 49 млн. лв. за разработване на съвместни продукти и услуги на бизнеса и българските учени“, каза Илиева.

Нови епизоди на подкаста, който се излъчва съвместно със София Тех Парк, ще се публикуват всеки петък.

Подкастът може да се следи в Spotify и в още 5 платформи:

https://open.spotify.com/show/7yr90ejEDBW26RgpqNVol0 << SPOTIFY

https://www.deezer.com/en/show/5660657 << DEEZER

https://anchor.fm/pzir << ANCHOR

https://podkast-za-inovacii-i-rastezh.simplecast.com << SIMPLECAST

https://www.pandora.com/podcast//PC:1001054796 << PANDORA

https://www.stitcher.com/show/1054796 << STITCHER








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: