Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Илияна Йотова: Човешки ръце се опитват да заличат паметта, но ние помним падналите за българския идеал
Автор: Екип Varna24.bg 16:11 / 05.11.2022Коментари (0)580
©
"Човешки ръце, а не природата се опитват да заличат паметта за падналите в името на българския идеал за обединение. Имената на поругателите и осквернителите никой не помни. Заличените лица остават, отломките казват истината по-силно. Помним тези 214 синове на Майка България – от Видин до Тракия, които лежат под тази земя след дни на безпримерен героизъм на Червената стена, в сражения срещу многочислен враг. Няма по-силна заповед, нито от цар, нито от генерал, от тази, която повелява дългът за свободата на своите братя и обединението на Отечеството.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към присъстващите на традиционния военно-църковен ритуал на Архангелова задушница в българското военно гробище в битолското село Цапари, Република Северна Македония.

Гробището е създадено по време на Първата световна война, когато в него са погребани 214 български войници и офицери. То е първото възстановено българско военно гробище на територията на Северна Македония. Вицепрезидентът положи цветя пред седемте паметника на български офицери, погребани в двора на църквата "Св. Георги“. Тези паметници са едни от малкото запазени от хилядите български офицерски паметници на територията на днешна Северна Македония.

"Балканските народи имаме нелека и много обща история. Колкото по-добре я познаваме, ще живеем в мир и разбирателство“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на всички, които възстановиха войнишкото гробище. "Всеки паметник е послание, а нашето послание е никога повече война“, посочи Йотова. "Всеки път, когато погледнем към белите кръстове,

мислим за цената на омразата и противопоставянето и има ли оправдание за страшните конфликти, довели до милиони жертви“, изтъкна вицепрезидентът.

"Днес заветът "никога повече“ не е истина. В Европа отново има война. На следващите поколения трябва да завещаем не оръжия и разрушения, а мир и възможности за бъдещето“, подчерта Илияна Йотова.

По-рано в Генералното консулство на Република България в Битоля вицепрезидентът присъства на откриването на изложбата "125 години българско дипломатическо представителство в Битоля“ и представянето на книгата "Досието "Галичица“ и прекършената съдба на Панде Ефтимов“. Илияна Йотова положи цветя на гроба на първия дипломатически представител в Битоля Никола Стойчев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: