Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Илияна Йотова: Хората не вярват в съдебната реформа, понятието девалвира
Автор: ИА Фокус 20:11 / 18.04.2023Коментари (0)838
©
"Колкото повече говорим за съдебна реформа, толкова по-малко хората вярват в нея. Съдебната реформа се превърна в устойчиво словосъчетание, злоупотребата с което накара по-голяма част от хората да не чуват смисъла му. Девалвацията на понятието доведе и до недоверие на голяма част от българското общество към най-гласовитите по темата. Колкото повече говорим за съдебна реформа, толкова по-малко хората вярват в нея". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на тържественото събрание на Съюза на юристите в България по случай Деня на Конституцията и професионалния празник на юриста, информира прессекретариатът на държавния глава.

Вицепрезидентът поздрави българските юристи, като изрази гордостта си от приноса им за утвърждаването на конституционализма и правовия ред в България. "Няма по-висша ценност от правосъдието. Именно тогава хората разбират, че държавата застава зад тях, че тя им гарантира справедливост", посочи Йотова.

В приветствието си вицепрезидентът изтъкна приноса на създателите на Търновската конституция от 1879 г. – първата българска Конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-политическото развитие на новоосвободена България.

"Нека днес се преклоним и пред бащите на българската държавност, на онези, които оставиха вечната диря на своя професионализъм и родолюбие в изграждането на съвременна България. Те воюваха за правото с пламенните си парламентарни речи и отстояваха демократичните идеи със своята гражданска доблест. Защото политическият дебат винаги е бил бойното поле на идеи. Понякога дори силно ожесточен, но в името на правото. Защото сблъсъкът на идеи е по-силен от сблъсъка на оръжията", подчерта Илияна Йотова.

"Днес в една малка и тъничка книжка е събрана българската държавност. 169 члена изграждат фундаменталната рамка на нашия обществен и политически живот. Поставят регламентите и пазят изконните принципи на демокрацията. Гарантират основните права и свободи за гражданите", посочи вицепрезидентът. "Навярно не е съвършена българската Конституция, живеем в динамично време, но заложените в нея принципи са непреходни – за народния суверенитет, за върховенството на закона, за разделението на властите, което въвежда още Търновската конституция и е валидно и днес, за правовата и социалната държава", изтъкна вицепрезидентът и се обяви срещу опитите на политици да я променят, без дори да са я чели.

Йотова цитира думите на един от авторите на Конституцията проф. Любен Корнезов: "Конституцията не е готварска книга, за да се пипа в нея с блажни ръце. Да се гори и разпродава на търг".



Още по темата: общо новини по темата: 94
23.04.2024 »
19.04.2024 »
30.03.2024 »
21.02.2024 »
15.01.2024 »
13.01.2024 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: