Илияна Николова: Патриотизмът трябва да се разграничи от русофилията

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
10:52 / 23.05.2022
526
Изследване на Фондация "Работилница за граждански инициативи" поставя фокус върху историческия аспект на нагласите на населението у нас спрямо Русия. Никое от проведените социологически проучвания от началото на войната не обръща поглед назад към историята и образованието по история, каза пред БНР изпълнителният директор на фондацията Илияна Николова. Според нея не е преразгледано съдържанието на митологеми в учебното съдържание.

"Зададохме важни въпроси за това какво знаят българските граждани за историческите отношения, за историята на взаимоотношенията България – Русия. Има изключително важни данни. Българските граждани се образоват през учебниците най-вече в средното образование, които в последните 30 години не са ревизирани и дават невярна представа за взаимоотношенията между България и Русия. Около 10% знаят, че Русия е обявявала война на България."

Големите въпроси за ценностите се разполагат в дефицитите на историческо познание и на гражданско образование, смята Николова.

"Българските граждани не само че смятат, че трябва да се снишат, а на въпрос, който не е особено популярен - над 40% от гражданите смятат, че ако случайно има война в страната, те ще могат да продължат да живеят по същия начин – факт, който трябва да обсъдим. Как е възможно 40%, голяма група от хората да смятат, че могат да продължат да живеят по начина, по който са живели? И, забележете, само 6% от респондентите казват, че биха защитавали родината си с оръжие", коментира Илияна Николова в предаването "Преди всички" по БНРЛ

Според Николова имунната система на обществото и държавата е доста слаба.

"Трябва да се опитаме да поведем разговор, в който да разграничаваме патриотизъм от русофилия. В това наше изследване се казва, че любовта към родината минава през любовта към друга държава. Това е уникален факт. Ние сме националисти дотолкова, доколкото обичаме чужда държава. Този разговор е неотменен, трябва да започнем да го водим."

Илияна Николова посочи, че 50% от запитаните се надяват НАТО да ги защитава.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...
Сандов: Време е за собствена парламентарна група на "Зелено движе...
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Българчета с пълен комплект медали на Международната олимпиада по...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).