Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Има интерес албанският град Елбасан да се превърне в център на българщината
Автор: Екип Varna24.bg 20:32 / 16.09.2023Коментари (0)590
© БГНЕС
Има интерес албанския град Елбасан да се превърне в център на българщината, а в университета в града да се изучава българска филология.

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри новата учебна година в българското неделно училище "Зора" в Елбасан. Там тя се срещна и с представители на българската общност.

Йотова съобщи, че преди предстоящото преброяване на населението в Албания има сигнали за емисари на други етнически общности, които обясняват на българите, че са македонци.

Йотова определи това като "изключително злостна кампания".

"Много е вълнуващо за мен днес да съм на откриването на учебната година в едно българско училище много далеч от България. Искрено благодаря и поклон за работата, която вършите тук. Децата идват тук с удоволствие. Най-важното - вие ги учите на това да обичат България".

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към преподавателите и учениците в българското неделно училище "Зора" в Елбасан, в което учат близо 60 деца.10 са първокласниците тази година. Микел Ценай е завършил Националната спортна академия в София, а от три години преподава български език и литература на децата:

"Като начало изучават българската азбука. Много им е интересно да учат буквите".

След официалното признаване на българите в Албания преди шест години те вече имат представител в Националния комитет на малцинствата, предаде БНР.

Предстои албанският парламент да приеме законодателни промени, които ще позволят финансирането на различни проекти на българската общност.

Посещението на вицепрезидента Илияна Йотова е в навечерието на преброяването на населението в страната, което започва в понеделник. В него за първи път участват и българите като официално признато малцинство.

Йотова подчерта, че е важно българската общност да защити своя статут при преброяването. Това ще гарантира правата й в бъдеще и ще даде нови възможности.

Вицепрезидентът очаква да има разяснителна кампания за българите в труднодостъпните планински райони на Албания, за да участват в преброяването.

"Втората ми тревога идва от немалкото сигнали, които получаваме от емисари на други етнически общности, които обясняват на нашите хора, че са македонци, че не са българи, че никога не е имало българи. Това е една изключително злостна кампания, която е недостойна за 21-ви век. Аз имам уверението на албанските власти, че няма да допуснат това, но най-важното е ние самите също да бдим и да не допускаме, особено вие, които сте тук на терен".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: