Има интерес албанският град Елбасан да се превърне в център на българщината

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:32 / 16.09.2023
601
Има интерес албанския град Елбасан да се превърне в център на българщината, а в университета в града да се изучава българска филология.

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри новата учебна година в българското неделно училище "Зора" в Елбасан. Там тя се срещна и с представители на българската общност.

Йотова съобщи, че преди предстоящото преброяване на населението в Албания има сигнали за емисари на други етнически общности, които обясняват на българите, че са македонци.

Йотова определи това като "изключително злостна кампания".

"Много е вълнуващо за мен днес да съм на откриването на учебната година в едно българско училище много далеч от България. Искрено благодаря и поклон за работата, която вършите тук. Децата идват тук с удоволствие. Най-важното - вие ги учите на това да обичат България".

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към преподавателите и учениците в българското неделно училище "Зора" в Елбасан, в което учат близо 60 деца.10 са първокласниците тази година. Микел Ценай е завършил Националната спортна академия в София, а от три години преподава български език и литература на децата:

"Като начало изучават българската азбука. Много им е интересно да учат буквите".

След официалното признаване на българите в Албания преди шест години те вече имат представител в Националния комитет на малцинствата, предаде БНР.

Предстои албанският парламент да приеме законодателни промени, които ще позволят финансирането на различни проекти на българската общност.

Посещението на вицепрезидента Илияна Йотова е в навечерието на преброяването на населението в страната, което започва в понеделник. В него за първи път участват и българите като официално признато малцинство.

Йотова подчерта, че е важно българската общност да защити своя статут при преброяването. Това ще гарантира правата й в бъдеще и ще даде нови възможности.

Вицепрезидентът очаква да има разяснителна кампания за българите в труднодостъпните планински райони на Албания, за да участват в преброяването.

"Втората ми тревога идва от немалкото сигнали, които получаваме от емисари на други етнически общности, които обясняват на нашите хора, че са македонци, че не са българи, че никога не е имало българи. Това е една изключително злостна кампания, която е недостойна за 21-ви век. Аз имам уверението на албанските власти, че няма да допуснат това, но най-важното е ние самите също да бдим и да не допускаме, особено вие, които сте тук на терен".

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
НИМХ: По Черноморието ще преобладава слънчево време
Няма да има извънредно заседание на парламента днес, неуспешен бе...
Неделното извънредно заседание не събра кворум при първата регист...
Премиерът Главчев на Околчица: Дълбок поклон пред всички загинали...
Министър Коритарова: Ремонтите по тунелите "Топли дол" и "Правешк...
Meteo Bulgaria с ексклузивно предупреждение: Най-висока степен на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).