Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Има ли светлина в тунела за редовен кабинет? (ОБЗОР)
Автор: Росица Лаханова 22:26 / 02.05.2023Коментари (0)562
©
И днешният ден, белязан основно от атентата срещу главния прокурор, не донесе светлина в тунела на евентуален бъдещ редовен кабинет.  Задочно политическите партии си разменяха становища, като се очертаваше основно липса на подкрепа за каквото и да е правителство. Станаха ясни всички имена, предложени за евентуален редовен кабинет от ПП-ДБ, но вместо да стихнат противоречията - повече се разгоряха.

Според Борисов, ГЕРБ не иска да "взривява" преговорите, но: "В този му вид няма как да има кабинет на ПП-ДБ. Интересни ще са ми преговорите с ДПС и ИТН. Дано президентът даде още няколко дни, за да чуем и другите партии. Ние сме в постоянен разговор с тях, държат се колегиално и ние към тях - също", каза той, като допълни:

"В проектокабинета на ПП-ДБ има фигури, за които не мога да кажа лошо - министрите на отбраната и екологията. Те обаче са сбъркали времето - народът за втори избори каза, че не могат да управляват сами. Освен мен, ПП-ДБ други приятели нямат, а редовен кабинет би се получил, само ако е общ с ГЕРБ. Като цяло обаче е партиен и неприемлив за нас. От акад. Николай Денков разбрах, че се преговаря с всички - пожелавам му успех. Нека си довършат работата, за да знаем в бъдеще кой на кого помага". Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при освещаването на храм "Св. Цар Борис Покръстител“ в Разград.

"Поздравявам Петков, че не е в кабинета, но ако са пуснали Василев, значи или му имат голямо доверие, или е голям капан. Основните упреци бяха към него - или искат да го отстрелят, или да не стане нищо. Единственият приятел на Асен Василев е Бойко Борисов - само така може да се носи всеобща отговорност. Но ако Василев е скритият премиер - не е честно, по-добре да стане премиер", посочи той.

По думите му ярко политическо оцветяване на кабинета би намалило шансовете му.

С коментара си, вторите, по волята на избирателите - ПП-ДБ, контрираха позицията на Борисов: "Това правителство е направено, за да свърши работа, а не за да бъде политически значимо и оцветено. Аз, Христо Иванов, ген. Атанасов, Владислав Панев решихме, че няма да сме част от кабинета, за да покажем, че оценяваме колко е сложна политическата ситуация. Дадохме пълна свобода на акад. Денков да избере екип, който ще свърши работа по програмата, която вече сме задали", коментира Кирил Петков.

По думите му работата в парламента ще бъде толкова важна, колкото в изпълнителната власт.

"Имаше избор на Божидар Божанов, че той е по-ефективен от парламента за подкрепата на този кабинет. И неговият заместник ще даде пълната координация между изпълнителната власт и парламентарната група, за да се осъществят тези политики", каза Петков.

По думите му всяка партия в коалицията ПП-ДБ е дала мандат на акад. Денков сам да определи екипа.

Разбирам и въобще не бих се разсърдил, ако първият мандатоносител каже "Не  ви харесваме кабинета, ето нашия. Търсим си подкрепа с ДПС, БСП, ИТН, "Възраждане".

"ГЕРБ може да си поеме своята отговорност. Ние сложихме всички карти на масата", каза още съпредседателят на ПП-ДБ.

ДПС също е  резерви: "Да бъде връчен първият мандат, да видим ще има ли реален диалог и оттам нататък да коментираме всичко, което е свързано с втория мандат", такъв коментар направи Петър Чобанов, депутат от ДПС, които искат да се спази Конституцията - първо да се връчи първият мандат, за да могат да коментират втория.

От "Възраждане", както се очакваше, продължават да не подкрепят правителство с мандатите на ГЕРБ-СДС или ПП-ДБ, а само свое, като правят директна заявка третият мандат да отиде при тях. "Смятам, че американското посолство прави все по-лош подбор, а в конкретния случай коалицията влиза в ролята на активна патерица на ГЕРБ. Това е условие на Борисов. Вижда се кой диктува тона на отношенията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Лидерът на ИТН - Слави Трифонов пък директно заявява, както винаги чрез пост във Фейсбук: "Продължавам да не разбирам каква игра играят ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Защо ПП-ДБ предлагат днес правителство, при положение, че са втори и президентът още не е дал мандата на първите ГЕРБ и СДС. Нали има конституция и според най-важния закон на държавата, първи правителство трябва да предложат спечелилата коалиция: ГЕРБ и СДС".

Още по-категоричен бе Тошко Йорданов, който подкрепи тезата на лидера си: "Не можем да подкрепим такъв кабинет с Асен Василев - човекът, заради когото страната е с 13 милиарда дефицит. Това е абсурдно. Те нямат моралното право да го предлагат. Двете партии правят абсолютен цирк".

БСП пък е объркана от поведението на двете водещи коалиции и не разбира как така ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ правят обща управленска програма, а никоя от тях не подкрепя правителство с мандат на другия. Все пак ще разговарят с всяка от тях, при евентуална покана.

Няма светлина в тунела, поне засега.



Още по темата: общо новини по темата: 936
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/156 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: