Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Инициативата "Образование на бъдещето" представя серия от събития с професионалисти, експерти и практици
Автор: Екип Varna24.bg 14:44 / 17.01.2024Коментари (0)667
©
Инициативата "Образование на бъдещето" представя серия от събития с професионалисти, практици, експерти не само от сферата на образованието, но и от света на развитието на професиите. Това каза училищният медиатор Атанас Атанасов в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус"

Първото събитие от инициативата – "От класната стая до света на АІ", се провежда през декември и е посветено на изкуствения интелект и образованието. Второто събитие е проведено на 16 януари и е посветено на темата как да подготвим тийнейджърите за предизвикателствата на дигиталната ера.

"В зародиша на нашата инициатива беше да признаем и да поставим на преден план тези невероятно бързи промени, които се случват както в нашето ежедневие, така и в света на професиите. За да достигне повече гласност темата и ключовите умения, които са част от образованието на бъдещето, решихме да инициираме такива дискусии", разказа Евгения Пеева.

Основните умения на бъдещето са свързани на първо място със способността за аналитично мислене и анализ на информацията. "Трябва да умееш да поставяш под въпрос информацията, която идва към теб, знанието, което ти се предоставя от различни източници, да можеш да се аргументираш за отговорите, които даваш, и съответно да търсиш солидни аргументи от отсрещната страна", изброи тя.

Друг ключов аспект са уменията за взаимодействие с други хора – за ефективно общуване, за работа в екип, за социално-емоционална интелигентност. 

Третият тип умения са свързани с намирането на посоката на развитие и целите на човек. "Младите хора днес имат вроденото желание да бъдат самостоятелни и се чувстват много по-свободни да правят своите избори, но и често са много по-дезориентирани", допълни Евгения Пеева. 

По думите ѝ постоянната свързаност с екранните устройства влияе много на способността на младите хора да бъдат фокусирани и да се задълбочават в определени процеси и дейности. "Всички знаем, че за да си истински добър в нещо, трябва да имаш момент на откъсване, където си изцяло вглъбен в своята дейност. Невронауката, която ни казва как реално мозъците учат, развиват се и формират нови невронни връзки, показва, че допаминът – този невротрансмитер, който се генерира, когато имаме такива бързи "награди", ни помага да сме фокусирани за кратко време, но не ни помага, когато имаме нужда да се справим със ситуации на неизвестност, на несигурност и да изследваме възможни решения за нашите предизвикателства. Затова за младите е много важно да тренират своята възможност да се справят и с несигурността и фокуса си за по-дълго време", обясни Пеева. 

По думите й, развитието на функционалните умения на учениците може да се случи само с нови методи на обучение. "Няма как да продължаваме с метод, в който учителят стои в центъра, а учениците просто попиват информация и знания, които учителят им предава. Това изисква по-интердисциплинарен подход и взаимодействие между учителите по различни предмети, които да си сътрудничат както за общи теми, в които учениците могат да виждат взаимовръзките. Ключов елемент е и проектно базираното обучение", допълни Пеева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Катастрофи в България
Войната в Украйна
Български тенис
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: