Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Инспекцията по труда навършва днес 109 години
Автор: Екип Varna24.bg 10:47 / 03.11.2016Коментари (0)799
©
На 3 ноември 1907 г. с Указ на княз Фердинанд е създаден Инспекторатът по труда в България. От 1998 г. този ден се чества като Ден на Инспекцията по труда. Създадена с цел да следи за "прилагането на законите, правилниците и наредбите по индустрията, търговията, занаятите и по протекцията на работниците", Инспекцията и до днес е органът, който защитава правата на работещите българи. 

Днес институцията, която има правомощия да упражнява контрол по спазване на трудовото законодателство в България, е Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" към Министъра на труда и социалната политика. Контролните органи на ИА ГИТ извършват по около 50 000 проверки на година, при които установяват над 200 000 нарушения. 

С всяко отстранено след намесата на Инспекцията нарушение на практика се предотвратява потенциален трудов инцидент. В резултат на контролната дейност в последните години се отчита тенденция към подобряване условията на труд в българските предприятия, към трайно намаляване на случаите на работа без сключен писмен договор, на сумите на забавените възнаграждения. Отчита се и намаление през годините на трудовите злополуки на работното място, както и на коефициента им на честота, според регистъра на НОИ.

Приоритет на контролната дейност е подпомагането на работодателите в прилагането на законодателството. За едва 4.4% от нарушенията инспекторите издават актове, от които следва налагането на глоби, показват данните от дейността през 2016 г. Административнонаказателна отговорност се търси за нарушения, които пряко застрашават живота и здравето на работещите или отнемат социални и осигурителни права. В огромната част от случаите се издават задължителни за изпълнение предписания с определен срок, с които се дава възможност на работодателите да отстранят нарушенията, без да търпят финансови санкции.

За да отговорят адекватно на новите предизвикателства на пазара на труда, служителите на ИА ГИТ постоянно се обучават. За уеднаквяване на практиките при инспектирането се разработват методологии, указания, процедури и др. Главна инспекция по труда работи активно и за оптимизиране на дейността си и повишаване на ефективността на контрола. През 2016 г. стартира проект "Оптимизация и иновации в ИА ГИТ", който се финансира от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. 

В резултат на проекта ще бъде изграден регистър на обектите на контрол според рисковия им потенциал, на базата на който ще се планира контролната дейност. Ще бъдат въведени нови форми на инспектиране, чрез въпросници за самоконтрол, които ще позволят на работодателите да установят до каква степен изпълняват законодателството. След попълване на въпросниците те ще получат и информация за добри практики за прилагането му, както и време да отстранят несъответствията. Чрез проекта ще се надгради софтуерният продукт за регистриране на еднодневните договори, за да се улесни администрирането им. Ще бъде изградена и система за онлайн обучение на служителите.

На разположение на работодателите през сайта на ИА ГИТ са и създадените продукти по приключили проекти, финансирани чрез оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007 - 2013. Те могат да използват интерактивни инструменти за оценка на риска, Кодекси за добри практики, разширените електронни услуги, предлагани от Агенцията благодарение на нововъведената информационна система, и др. Не малка част от назначените по проект асистенти, вече са назначени като инспектори в ИА ГИТ.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: