Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Институтът за пътна безопасност иска незабавно освобождаване от длъжност на Управителния съвет на АПИ
Автор: Екип Varna24.bg 10:16 / 05.12.2022Коментари (0)864
©
Институтът за пътна безопасност иска незабавно освобождаване от длъжност на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура“ и директора на Дирекция "ППИ". Това става ясно от изпратено отворено писмо от Института до медиите и президента Румен Радев и премиера Гълъб Донев. 

"В офиса на Института за пътна безопасност бе доставен диск с огромно съсдържание на автентични документи за корупционни практики в Агенция "Пътна инфраструктура“ (АПИ). Във връзка с вменените ви правомощия и задължения, настояваме незабавно да освободите от заеманите длъжности Управителния съвет заедно с неговия председател на Агенция "Пътна инфраструктура“, както и директора на Дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура“ (ППИ) в същата.

Основанията ни за тези искания са свързани с документи, които откровено доказват корупционни практики в АПИ и дирекция ППИ на същата. В изготвен от директора на дирекция ППИ доклад до УС на АПИ става ясно, че се пробутват за разплащане неодобрени сертификати за строителни дейности за десетки милиони левове. Същия доклад е изготвен на 25.11.2022 г. и в същия ден е бил одобрен, а неговото одобрение е основание за одобрение на 107 (сто и седем) броя сертификати на обща стойност от 190 668 778,46 лв. с ДДС, което е удостоверено с протокол 32850/25.11.2022 г. на УС на АПИ, който прилагаме. Тези сертификати и разплащания по тях не следва да се извършват, тъй като на 26.11.2021 г. предходен УС на АПИ след доклад на директора на дирекция АРОК е спрял тези строителни дейности, за което прилагаме документите за тези действия. В потвърждение на искането ни за оставките на посочените по-горе длъжностни лица прилагаме и пакет от писма на директора на Дирекция "АРОК“ на АПИ до директора на Дирекция "ППИ“ на АПИ, от които ясно се вижда , че въпросните сертификати за извършени строителни дейности не са приети, като последното писмо е с дата 17.03.2022 г. Имаме информация, че този състав на УС на АПИ начело с председателя, както и директора на Дирекция "ППИ“ са назначени по настояване на освободения от длъжност и уличен в корупционни практики зам.-министър на МРРБ Захари Христов", изтъкват те.

"Масивът от предоставените ни документи е огромен и от тях ясно се вижда бездействието на УС на АПИ по некачествено извършени строителни дейности, затваряне на очите по изпълнението на обществени поръчки и индексиране на дейности с повече от 100% от стойността на договорите, което струва стотици милиони левове на българските данъкоплатци. Този масив от документи е представен на Европейската прокуратура и Европейската комисия. В тази връзка посочените по-горе длъжностни лица е редно незабавно да бъдат освободени от длъжност, за да не пристъпят към унищожаване на документи и заличаване на следи. Надяваме се на вашите ефективни действия в борбата срещу корупцията в България", подчертават от Института.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Интегриран градски транспорт на Варна
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: